ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Αλλος να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ;


Ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή παρέμβασή του στα τεκταινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το αντικειμενικό δημοκρατικό πλαίσιο εξόδου από την κρίση ηγεσίας που ταλανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη στιγμή που ο πρόεδρος θεωρεί πως αμφισβητείται, οφείλει να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από αυτούς που τον εξέλεξαν. Δηλαδή τα μέλη του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με την ομιλία του στο συνέδριο υιοθέτησε αυτή τη θέση και την πήγε ώς το τέρμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα επανεκλεγούν όλα τα όργανα, από τις οργανώσεις μελών ώς τον πρόεδρο. Και απέναντι στον εαυτό του, που θα είναι υποψήφιος, ζήτησε να υπάρξει αντίπαλος.

Αυτό, με δυο λόγια, ένα πράγμα σημαίνει για τον Στέφανο Κασσελάκη: Ή όλα ή τίποτα. Ή τα παίρνει όλα και διαμορφώνονται ευνοϊκοί συσχετισμοί γι’ αυτόν σε ολόκληρο το κόμμα ή ας έρθει κάποιος άλλος να το αναλάβει. Πρόκειται για μεγάλο ρίσκο που φανερώνει ότι δεν διστάζει στις διεκδικήσεις του. Αλλά φανερώνει και την πρόθεση να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα που θέλει, σε ένα δικό του κόμμα.

Το κόμμα που θέλει ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα είναι. Σίγουρα δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Σίγουρα δεν θα είναι μια κλασική ριζοσπαστική, μεταρρυθμιστική Αριστερά, όπως τη γνωρίζουμε ιστορικά στις διάφορες εκδοχές της. Σίγουρα δεν θα είναι ένα κόμμα σαν αυτά που γνωρίζουμε ώς σήμερα με τους συμβατικούς όρους Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά. Είναι όμως βέβαιο πως θα είναι ένα κόμμα συστημικό, με την έννοια πως θα κινείται σταθερά στο πλαίσιο του κυρίαρχου οικονομικού και πολιτικού συστήματος.

Οπως και να έχει, ο κ. Κασσελάκης κατέθεσε τις οροθετικές γραμμές του κόμματος που επιθυμεί παρ’ όλο που χρειάζεται να διευκρινίσει πολλά ακόμη. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτήν που εκείνος προτείνει.

Αν υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τα σύνολα των ανθρώπων και οι υποψήφιοι ηγέτες που θα προτείνουν και θα υπερασπιστούν μια άλλη πορεία για το κόμμα. Αυτό θα φανεί τις επόμενες ώρες και ημέρες. Αλλά όποιοι και όποιες το πράξουν οφείλουν να γνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος και την ευθύνη που αναλαμβάνουν απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινωνία.

ΕΦ.ΣΥΝ./ Aποψη