ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ – Αγρότες: 6-2


Θέμα της ημέρας είναι η κατάληψη της Αθήνας από τους αγρότες –ή έτσι νομίζουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την πολύ σημαντική στιγμή τού τόπου «κατάφερε» να γίνει θέμα της ημέρας ο ίδιος –φυσικά με αρνητικό πρόσημο. Φαίνεται αυτό από τα πρώτα θέματα των εφημερίδων της Τρίτης που συνήθως δίνουν με τα πρωτοσέλιδά τους τον σφυγμό της επικαιρότητας και αναδεικνύουν το βάρος των γεγονότων. Οι έξι από τις δώδεκα πολιτικές εφημερίδες (δηλαδή χωρίς να υπολογίζουμε τις τρεις με την ύλη τής λογικής ταμπλόιντ) έχουν βασικό τους θέμα την κατάσταση νέας διάσπασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι οι Καθημερινή, Εφημερίδα των Συντακτών, Αυγή, Απογευματινή, Μανιφέστο και Κόντρα. Το Αγροτικό παίρνει τη θέση τού βασικού θέματος μόνο σε δύο εφημερίδες: στον Ριζοσπάστη και στο Λόγο.

Πολύ δυναμική παρουσίαση της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει η Εφημερίδα των Συντακτών παραφράζοντας στο βασικό της τίτλο το λουδοβίκειο «Το κράτος είμαι εγώ» με το «Το κόμμα είμαι εγώ». Στον υπέρτιτλο και στα περιεχόμενα του θέματος οι αιχμές είναι σαφείς: «Αμηχανία στην Πολιτική Γραμματεία για τις προκλήσεις της επιστολής Κασσελάκη» γράφει η εφημερίδα της Αριστεράς και σημειώνει ακόμα: «Αιφνιδίασε τους πάντες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Όλοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στο κόμμα πλην εκείνου που ήρθε να το σώσει!».

Η κομματική Αυγή δείχνει στο βασικό της θέμα σαφή αμηχανία και προσπαθεί να σταθεί κάπου στη μέση μεταξύ προέδρου και στελεχών. «Κρίσιμες αποφάσεις» είναι ο ουδέτερος τίτλος της (αλλά πώς θα μπορούσε να γίνει πιο ξεκάθαρος υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς;) ενώ στα περιεχόμενα προβάλλει αποσπάσματα από την επιστολή Κασσελάκη στο Π.Γ. (τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου «θα είναι χρήσιμο εργαλείο για τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και για εμένα στις αποφάσεις μας») και από την τοποθέτηση του Πολιτικού Γραφείου: «Είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα».

Η Κόντρα, της οποίας η γραμμή είναι προεδρική, έχει βασικό τίτλο «Σκηνικό ρήξης στην Κουμουνδούρου» αλλά στον υπέρτιτλο κάνει λόγο για «ανταρσία» μελών της Πολιτικής Γραμματείας και βρίσκει ότι ο Κασσελάκης έκανε «επίδειξη πυγμής».

Η Απογευματινή θεωρεί ότι είναι «Υπό απόλυση ο κ. Πρόεδρος» (βασικός τίτλος) και ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Το Μανιφέστο στο σχεδόν μονοθεματικό του πρωτοσέλιδο έχει τίτλο «Γκροτέσκο σκηνικό» και υπέρτιτλο το ειρωνικό «Η αδιαμεσολάβητη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ δι΄ επιστολής Κασσελάκη». Στα περιεχόμενα γράφει ότι «Σήκωσε το γάντι η Πολιτική Γραμματεία: ''Δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα''» και ότι το συνέδριο είναι ναρκοθετημένο και υπάρχουν «σενάρια για πρόταση μομφής».

Η Καθημερινή αναφέρει στο βασικό της «Σε νευρική κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ».

Το θέμα της ρήξης στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι δεύτερο στην Δημοκρατία, στον Ελεύθερο Τύπο και στον Λόγο, ενώ παίρνει την τρίτη θέση μεταξύ των τριών κύριων θεμάτων της πρώτης σελίδας στα Νέα. Υποβαθμίζεται σε μονόστηλο στο πρωτοσέλιδο της Εστίας και δεν υπάρχει στον Ριζοσπάστη (λογικό) και στην Ελεύθερη Ώρα η οποία δίνει το πρώτο θέμα στον... Κούγια που με την «ανακοίνωση-φωτια» πέτυχε αυτό: «Ξεφτίλισε την πρόεδρο των... γκάϊ Ελλήνων!».