ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Πίσω ολοταχώς από Κασσελάκη μετά τα «όχι» στην Πολιτική Γραμματεία


Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις έληξε, προς το παρόν, ο συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ αφού πρώτα όμως ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε την επιστολή που έστειλε στην Πολιτική Γραμματεία από το Λονδίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε πίσω το θέμα «αναβάπτισης της βούλησης και εντολής των μελών» που είχε θέσει ενώ απέσυρε και την επιστολή προς την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:
α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,
β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο».
«Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ”» τονίζεται.
Είχε προηγηθεί η απόπειρα για επίδειξη δύναμης, από Κασσελάκη που δήλωνε προς την Πολιτική Γραμματεία «ή με στηρίζετε ή βρείτε ανταγωνιστή να κονταροχτυπηθούμε στο Συνέδριο». 
Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να δήλωσε προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια. Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα εδώ που είμαστε. Αν δεν με εμπιστεύεστε ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Σέβομαι τα όργανα αν και δεν υπήρξε συλλογική διαδικασία που δεν υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα όργανο εάν δεν σέβεστε τη διαδικασία;
Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα μέλη. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο που θα είναι συνέδριο επανίδρυσης». Κλείνοντας ανέφερε: «Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς την μόνιμη αμφισβήτηση. Δεν προτίθεμαι να γίνω Ιφιγένεια».

Τα πρώτα «όχι»

Η κίνηση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, πάντως, δεν βρήκε... ευήκοα ωττα, καθώς ένα ένα τα στελέχη έστειλαν το μήνυμα ότι δεν δίδεται σε κανέναν λευκή επιταγή και πως και ο ίδιος θα κριθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διονύσης Τεμπονέρας, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ. απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη για το θέμα του ερωτηματολογίου σημειώνοντας ότι ««η συζήτηση που ανοίγει παραμονές του συνεδρίου δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές που αγνοούν τα μέλη. τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή» και προσθέτοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής-προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς».

Το μέλος της Π.Γ. φέρεται να σημείωσε προς τον πρόεδρο ότι «”Άλλαξε τα όλα” δεν σημαίνει “διάλυσέ τα όλα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό», ενώ σε άλλο σημείο φέρεται να ξεκαθάρισε «είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή. Όλοι κρινόμαστε».

Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε «δεν συναινώ στη de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».