ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

«Άδειασμα» στον Κασσελάκη για το ερωτηματολόγιο: «Ντεφάκτο συνέδριο διάλυσης»


Για αρχηγίσκους μιλά η Τζάκρη - Επιμένει στο «δημοψήφισμα» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Πυρ ομαδόν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ερωτηματολόγιο του Στέφανο Κασσελάκη στο iSYRIZA που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι και για αλλαγή ονόματος και λογοτύπου του κόμματος λίγα
24ωρα πριν το συνέδριο.
Στον χορό των αντιδράσεων, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης και ο πρώην υπουργός και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του iSYRIZA την πρωτοβουλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στηνονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ», αναφέρει σε γραπτή δήλωση η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, λίγες ώρες μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό Κασσελάκη να θέσει εσωκομματικό «δημοψήφισμα» για το όνομα, το λογότυπο, τη δομή και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. 

Την άμεση σύγκληση των οργάνων ζήτησε, πριν από λίγα λεπτά, στην ΕΡΤ και ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, καλώντας τον Στέφανο Κασσελάκη να «προσγειωθεί στην πραγματικότητα». Ο ίδιος, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο και σχολίασε σκωπτικά πως «δεν είναι ενημερωμένος γιατί πολλά από τα θέματα που θέτει είναι ήδη λυμένα».


Για το θέμα τοποθετήθηκε και το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, ο οποίος στις εσωκομματικές διαδικασίες είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη. «Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Αμεση απάντηση ήρθε από τη βουλευτή και γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη η οποία τονίζει πως «δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων». Παράλληλα ανεβάζοντας τους τόνους κάνει λόγο για αρχηγίσκους. «Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων» λέει χαρακτηριστικά.
Ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει "αλλάξτε τα όλα"», τονίζει στην ανάρτηση - απάντηση του ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένοντας στην πρόταση του για το ερωτηματολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ που τίθεται το ερώτημα αλλαγής ονόματος, λογοτύπου, ακόμα και δομής. 

«Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο», τονίζει και προσθέτει: «Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».

Τέλος, απευθύνει και κάλεσμα προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».


Το «άδειασμα» Κασσελάκη από Γεροβασίλη, Σπίρτζη και Ρήγα έρχεται παράλληλα με ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του κόμματος θέτει ζήτημα ριζικών αλλαγών, καλώντας τα μέλη να τοποθετηθούν, δίχως να έχουν προηγηθεί οι αντίστοιχες συλλογικές αποφάσεις των οργάνων και πιάνοντας εξαπίνης όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου.
 
Η Όλγα Γεροβασίλη ζητά «άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου». Διαφορετικά, η ίδια επισημαίνει πως το συνέδριο θα «εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση».

«Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος», επισημαίνει ο Ο. Γεροβασίλη.

«Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω», καταλήγει.