ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

«Ρολά» στον Guardian εξαιτίας «επίθεσης» από χάκερ


Αυτές τις ημέρες όποιος περνά έξω από τα κεντρικά της εφημερίδας «The Guardian» στην συμβολή των οδό York Wy και Crinar, στο Λονδίνο, και δεν γνωρίζει τι συμβαίνει, παραξενεύεται με την εικόνα«ερήμωσης» που επικρατεί.
Ο Guardian πλήττεται σοβαρά από τις 20 Δεκεμβρίου από επίθεση κακόβουλου λογισμικού (ransomware attack) στο παγκόσμιο σύστημα πληροφορικής του, την οποία εξειδικευμένου προσωπικό προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Για το λόγο αυτό ο ιστορικός δημοσιογραφικός οργανισμός κατέβασε «ρολά» στα κεντρικά του και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους και όλο το προσωπικό να εργάζονται από το σπίτι.
Την ενημέρωση/υπενθύμιση έκανε η διευθύνουσα σύμβουλο του Guardian Media Group Άννα Μπέιτσον με μέιλ τονίζοντας ότι το προσωπικό πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι.
Το καθεστώς αποστασιοποιημένης εργασίας θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 23 Ιανουάριου.
«Είναι μια επιπλέον ενημέρωση η οποία σχετίζεται με τη σοβαρή διακοπή του δικτύου μας και των συστημάτων πληροφορικής που άρχισε πριν από τα Χριστούγεννα. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών που κάναμε για την ασφάλεια του δικτύου, ήταν ορισμένα βασικά συστήματα να τεθούν εκτός σύνδεσης και εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμα», αναφέρει στο ενημερωτικό σημείωμα της η Μπέτσον.
«Για να μειώσουμε την πίεση στα δίκτυα μας και να βοηθήσουμε τον τομέα τεχνικής υποστήριξης του οργανισμού, την ομάδα ηλεκτρονικής διανομής λογισμικού και τις άλλες εμπλεκόμενες ομάδες να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όλοι- σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Αυστραλία- πρέπει να εργάζονται από το σπίτι τους τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, εκτός αν συγκεκριμένα ζητηθεί να εργαστείτε από το γραφείο», τονίζει στο μέιλ της η διευθύνουσα σύμβουλος του Guardian.
Οι επιθέσεις Rasomware στοχεύουν στην απόκτηση πρόσβασης στα εταιρικά- και όχι μόνον αυτών- συστήματα υπολογιστών από χάκερ, στην εγκατάσταση λογισμικού που κρυπτογραφεί κάθε έγγραφο και αρχείο που μπορεί να εντοπιστεί. Στη συνέχεια οι χάκερ απαιτούν λύτρα, συχνά σε Bitcoin, ώστε να επαναφέρουν τα συστήματα παρέχοντας στο «στόχο» της επίθεσης τους το κλειδί κρυπτογράφησης.