ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Για τρεις εφημερίδες ο Κωνσταντίνος ζει!


Tύπος, ο καρβουνιάρης της ενημέρωσης

Για τρεις εφημερίδες του πρωινού της Τετάρτης, 11 Ιανουαρίου, ο κάποτε βασιλιάς της Ελλάδας είναι ακόμα ζωντανός. Για μια ακόμα φορά ο Τύπος επιβεβαιώνει ότι είναι το αργό τρένο της ενημέρωσης, ο καρβουνιάρης της. Τρεις εφημερίδες δεν έχασαν απλώς το θέμα, που βγήκε σχετικά νωρίς το βράδυ της Τρίτης, αλλά στις πρώτες σελίδες τους τον αναφέρουν ακόμα ως ζώντα. Έτσι:
Η Espresso γράφει σε υπέρτιτλο «Ακόμα δεν πέθανε και βγήκε στη φόρα το άγριο παρασκήνιο της... κηδείας του» (η κηδεία με αποσιωπητικά για να υπογραμμιστεί ότι δεν είχε πεθάνει), ενώ στον κύριο τίτλο το «νεκρός» είναι σε εισαγωγικά γιατί την ώρα που γραφόταν... δεν ήταν νεκρός («Ίντριγκες πάνω από τον ‘‘νεκρό’’» ο τίτλος).
Η Κόντρα κάνει λόγο για «Παζάρια του Μαξίμου με τους Γλύξμπουργκ» και αυτό «Την ώρα που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο».
Η Star Press στο αρχικό πρωτοσέλιδό της γράφει για παρασκήνιο με την ταφή του έκπτωτου και συμπληρώνει ότι «ενόσω ο Κωνσταντίνος δίνει μάχη για τη ζωή του συγγενείς και κράτος… διαπραγματεύονται». Αργότερα, πάντως, υπήρξε αλλαγή στον υπέρτιτλο του βασικού θέματος με τον οποίο ανήγγειλε τον θάνατο.
Το ανεπίκαιρο των πρωτοσέλιδων θα μπορούσε να ήταν λιγότερο εμφατικό αν εκείνοι που τα έφτιαξαν είχαν την πρόνοια να αποφύγουν τίτλους όπως «ακόμα δεν πέθανε» αφού από μέρες ήταν γνωστό ότι το προδιαγεγραμμένο ερχόταν από ώρα σε ώρα, άρα μπορούσε να συμβεί και μέσα τη νύχτα.

Χαμένα αντανακλαστικά και μπαγιατίλα

Ο Τύπος δίνει αγώνα επιβίωσης έχοντας χάσει, ανάμεσα σε άλλες δυνατότητές του, τα αντανακλαστικά του. Κάποτε τα πιεστήρια των ημερησίων εφημερίδων άρχιζαν να δουλεύουν λίγες ώρες πριν ξημερώσει και σε μια περίπτωση, της Εστίας (πολύ παλιά), μερικές ώρες μετά από το ξημέρωμα, οπότε ειδικά γι΄ αυτήν την εφημερίδα γινόταν νέα διανομή. Τώρα κάποιες εφημερίδες τρέχουν να κλείσουν νωρίς τις σελίδες τους είτε επειδή απλώς βιάζονται να τελειώσουν είτε επειδή στα λίγα πιεστήρια τυπώνονται πολλά έντυπα (λόγου χάρη στο πιεστήριο της Καθημερινής) και η σειρά που τους δίνουν για εκτύπωση είναι από τις πρώτες. Τόσο πρώτες που να μην προλαβαίνουν έναν θάνατο που έγινε γνωστός πολλή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας. Και έτσι σήμερα οι αναρτήσεις των εφημερίδων στα περίπτερα και των πρωτοσέλιδων στο διαδίκτυο μυρίζουν μπαγιατίλα από μακριά. - από το Harddog