ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Ο Ντογιάκος κι ο Τζιμάκος...


Ο Ισίδωρος Ντογιάκος είναι ένα πρόσωπο που απασχολεί την επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, με αφορμή την περίφημη γνωμοδότηση για τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ. Με αφορμή αυτή την υπόθεση το topontiki.gr θυμήθηκε μία ιστορία που αφορά τον νυν Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο τότε εισαγγελέας Ντογιάκος, είχε διατάξει τη σύλληψή του Τζίμη Πανούση και την παραπομπή του στον εισαγγελέα τον Οκτώβριο του 2000, για μια σατιρική αφίσα που διαφήμιζε την παράσταση του Τζιμάκου, με τίτλο «Της πατρίδας μου η σημαία» στην οποία χρησιμοποιεί σφυροδρέπανο αντί σταυρού στην ελληνική σημαία.
Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, που είχε υπηρεσία εκείνη την ημέρα, διέταξε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του καλλιτέχνη. Αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του τραγουδιστή στην Πολιτεία, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στην Ασφάλεια, στη συνέχεια στη Σήμανση και ακολούθως στην Εισαγγελία, όπου ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του για περιύβριση συμβόλου. Από τα κρατητήρια της Ασφάλειας ο Τζίμης Πανούσης είχε κάνει τότε στο «Έθνος» την παρακάτω δήλωση:
«Τώρα κατεβάζουν τις αφίσες των καλλιτεχνικών μας παραστάσεων. Σε λίγο θα μας καίνε ζωντανούς στα τηλεπαιγνίδια των Μικρούτσικων. Αν ο εισαγγελέας απαγορεύσει την αφίσα με το τιμημένο σφυροδρέπανο, θα αναγκαστώ να κατασκευάσω καινούρια, μαύρη, με τίτλο «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ, από 25η Οκτωβρίου στο "Γυάλινο"».
Ο δικηγόρος του Τζίμη Πανούση, Τάκης Παππάς, είχε αφήσει τότε βαρύτατες αιχμές κατά του Εισαγγελέα καθώς είπε ότι «πρέπει να ασχοληθεί πειθαρχικά ο Άρειος Πάγος με την περίπτωση Ντογιάκου». Ο Τάκης Παππάς είχε προσθέσει: «Ο Πανούσης έχει 23 χρόνια αθωωτικές αποφάσεις για το ίδιο αδίκημα. ‘Έχει περάσει ως δημιουργός και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιεί κάποια πράγματα στις παραστάσεις του. Αυτό το γνωρίζει ο εισαγγελέας. Και αφού το γνωρίζει και η αφίσα είναι μέρες στους δρόμους, δεν μπορεί ξαφνικά Παρασκευή μεσημέρι να χαρακτηρίζει το αδίκημα διαρκές και να κινεί την αυτόφωρη διαδικασία. Θα μπορούσε να ασκήσει ποινική δίωξη, αν πιστεύει ότι υπάρχει αδίκημα και να διατάξει μια προανάκριση. Όχι τη σύλληψη ενός καλλιτέχνη, που έχει και πρόβλημα υγείας και κινδυνεύει να περάσει το Σαββατοκύριακο στη φυλακή».