ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Κύριε εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε


Ομαδικά πυρά κατά Ντογιάκου για την γνωμοδότηση-μπλόκο στην ΑΑΔΕ


Έντονη αντίδραση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά τη θύελλα αντιδράσεων του νομικού κόσμου για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ.  «Ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο», σημειώνει και προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Ισίδωρο Ντογιάκο:
«Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου.
Κύριε εισαγγελέα,
Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου.
Σας περιμένω να με συλλάβετε.
Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία.
Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο».
Αναλυτικά, όσα αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας:
«Στις 5 Δεκέμβρη του 2022 επισκέφτηκα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την παρακολούθηση των Αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και σειράς πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ.
Του εξέθεσα τη βαθιά μου ανησυχία για την επιχειρούμενη δημοκρατική εκτροπή και του επισήμανα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν στους παρόχους.
Του ζήτησα δε, να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να αναζητήσει την αλήθεια απευθυνόμενος ο ίδιος στους παρόχους, ώστε να μη μείνει καμία βαριά σκιά στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
Έναν μήνα μετά, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου, αλλά με έκπληξη παρακολουθώ ότι σήμερα επιχειρεί με τρόπο πρωτόγνωρο να εμποδίσει την κατά το Σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή να ασκήσει τα καθήκοντά της και να αναζητήσει την αλήθεια.
Η γνωμοδότηση του κου Ντογιάκου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.
Κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών.
Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι ο κος Εισαγγελέας δε στέκεται μόνο στη γνωμοδότηση, αλλά επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια.
Οι απειλές αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες από τους ενόχους και όσους τρέμουν την αποκάλυψη των παρανομιών που διέπραξαν, εδώ και μήνες.
Ωστόσο, μιας και τις επαναλαμβάνει ο κος εισαγγελέας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ουδείς άλλος πέραν του θιγόμενου έχει δικαίωμα να αναζητήσει στοιχεία, είναι προφανές ότι οι απειλές αυτές δεν αφορούν μόνο τα στελέχη της ΑΔΑΕ αλλά και εμένα προσωπικά. Αφού ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο.
Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου.
Κύριε εισαγγελέα,
Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου.
Σας περιμένω να με συλλάβετε.
Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία.
Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο».

Προκόπης Παυλόπουλος 
Άρθρο κόλαφος του τέως ΠτΔ για το μπλόκο Ντογιάκου στην ΑΔΑΕ

Ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε δικαστική παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ και άμεση ή έμμεση υποκατάστασή της τονίζει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σε βαρυσήμαντη παρέμβαση υπέρ της ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ προχώρησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνταγματολόγος Προκόπης Παυλόπουλος, εκθέτοντας παράλληλα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για τις ενέργειές του που περιλαμβάνονται στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.
Το άρθρο του «Παρατηρήσεις ως προς την συνταγματική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών» δημοσιεύτηκε στο Constitutionalism.gr.
Σε αυτό ο Προκόπης Παυλόπουλος περιγράφει αναλυτικά το πώς το Σύνταγμα και το θεσμικό πλαίσιο υπό το οποίο συγκροτήθηκε και λειτουργεί η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών κάνουν σαφές ότι «δικαστικός έλεγχος δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε οιασδήποτε μορφής άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και, ακόμη περισσότερο, στην άμεση ή έμμεση υποκατάστασή της εν προκειμένω από τα ελέγχοντα δικαιοδοτικώς την δράση της όργανα της Δικαστικής Εξουσίας».
Ο κ. Παυλόπουλος τοποθετείται αναλυτικά την ώρα που το αντισυνταγματικό «μπλόκο» Ντογιάκου στην προσπάθεια πολιτών μέσω της ΑΔΑΕ να ενημερωθούν για το αν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Η κίνηση αυτή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσε σάλο και αντιδράσεις ακόμη και εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Βασιλική Θάνου: Η γνωμοδότηση Ντογιάκου είναι εσφαλμένη

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2015, Βασιλική Θάνου με δήλωσή της ακυρώνει την προσπάθεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου να «μπλοκάρει» τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ερευνά και να ενημερώνει πολίτες για το αν έχουν γίνει στόχος υποκλοπών από την ΕΥΠ.
«Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μόνο ως απλή διατύπωση επιστημονικής άποψης (και μάλιστα νομικά εσφαλμένης) μπορεί να χαρακτηριστεί και ουδόλως δεσμεύει την ΑΔΑΕ, ως προς την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών είναι ανεξάρτητη με συνταγματική κατοχύρωση (αρθ. 19, παρ. 2) και οι αρμοδιότητές της ορίζονται με τον Ν. 3115/2003. Υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο (μόνο). Αυτό σημαίνει ανεξάρτητη αρχή. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στο έργο της, άμεσα ή έμμεσα, προσβάλλει την ανεξαρτησία της», τονίζει η κυρία Θάνου στην ανακοίνωση.

Ο Κώστας Τζαβάρας

Εκτός κυβερνητικής - ή κομματικής αν θέλετε - «γραμμής» βγήκε για άλλη μία φορά ο Κώστας Τζαβάρας με φόντο το ζήτημα των υποκλοπών.
Ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας το πόρισμα Ντογιάκου, είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για την ΑΔΑΕ.
«Για μένα, τόσο στον πολιτισμό όσο και στη δημοκρατία, δεν πρέπει να διχάζεται η πολιτική ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Εκεί πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι. Και εδώ στο θέμα που μου θίγετε, η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τέτοιου είδους ζητήματα που με βάση το Σύνταγμα ανάγονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μόνο εκεί ελέγχονται οι αποφάσεις των ανεξαρτήτων αρχών» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τζαβάρας στην εκπομπή «Casus belli» του τηλεοπτικού σταθμού Attica TV με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Βασίλη Σκουρή.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση «όπως σωστά ειπώθηκε και από καθηγητές, δεν έχει δικαιοδοτικό χαρακτήρα και γι' αυτό δεν δεσμεύει». Όπως εξήγησε, με βάση το άρθρο 29 του Κώδικα περί Οργανισμού Δικαστηρίων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να απαντάει σε ιδιωτικά αιτήματα αλλά μόνο στα αιτήματα συγκεκριμένων δημοσίων αρχών. Επίσης στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή η γνωμοδότηση έγινε αυτεπαγγέλτως «αφού όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα αίτημα από μία δικηγόρο της WIND. Η οποία WIND, στη συνέχεια όμως απ' ό,τι μάθαμε αναγκάστηκε από τη μητρική εταιρεία να συνεργαστεί με τον κ. Ράμμο».
Ο Κ. Τζαβάρας μάλιστα εξήρε τη συμβολή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, επισημαίνοντας ότι τον συνάντησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «και πραγματικά εκεί κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άξιο δικαστή και θα πρέπει όλοι να τον βοηθήσουμε. Και θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να είναι κοινή προσπάθεια όλων μας».

Το Euractiv 

Και το Euractiv επισημαίνει το πλήγμα στο κράτος δικαίου της χώρας μας από την χθεσινή, αντισυνταγματική, παρέμβαση του διορισμένου από την κυβέρνηση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, που ενώ υποτίθεται πως ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών επιχείρησε να παρεμποδίσει την έρευνα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών συμβάλλοντας στην απόπειρα συγκάλυψης του Μαξίμου.
Ο ευρωπαϊκός ιστότοπος κάνει λόγο για μια σοκαριστική παρέμβαση του Έλληνα εισαγγελέα, ο οποίος κρίνει ότι η αρμόδια για θέματα απορρήτου ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί να διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να ανακαλύψει ποιος παρακολουθείται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, και ο οποίος απείλησε μάλιστα με ποινική δίωξη τα μέλη της συγκεκριμένης αρχής (ΑΔΑΕ).
Αναφερόμενος στην ανοιχτή πληγή του «ελληνικού Γουότεργκεϊτ» ο δημοσιογράφος Σαράντης Μιχαλόπουλος γράφει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε μέχρι στιγμής να κρατήσει αποστάσεις, λέγοντας ότι δεν γνώριζε τις υποθέσεις υποκλοπών, αν και ο πρώτος νόμος που ψήφισε ως πρωθυπουργός ήταν να αναλάβει τον έλεγχο της ΕΥΠ υπό την αρμοδιότητα του.

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι η ΑΔΑΕ μετά από έλεγχο στην Cosmote είχε διαπιστώσει την παραβίαση των τηλεφώνων του ευρωβουλευτή του Renew Europe, Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και ότι τότε ο εισαγγελέας είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του σχετικά με τον ρόλο της Αρχής, η οποία τις αγνόησε και συνέχισε το έργο της συγκροτώντας μάλιστα ομάδα για τον έλεγχο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.
Όπως σημειώνει το Euractiv, ο κ. Ντογιάκος γνωμοδοτεί τώρα βάσει του νέου νόμου, που πέρασε η κυβέρνηση, και για να υποστηρίξει ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ασκεί τέτοιες δραστηριότητες και, εάν το κάνει, κινδυνεύει με ποινικές κυρώσεις.
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φορείς της δικαιοσύνης με κοινό σημείο ότι ο εισαγγελέας ουσιαστικά μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, εκφοβίζει και εμποδίζει τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.
Το δημοσίευμα παραθέτει, μεταξύ άλλων, την επικριτική δήλωση του καθηγητή συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη, «η νομική κοινότητα θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ».
«Να εξετάσουν οι εθνικές αρχές»

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο Euractiv ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -που εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη όσον αφορά τον ρόλο των ανεξάρτητων εθνικών αρχών- θεώρησε ότι το θέμα «θα έπρεπε να το εξετάσουν οι εθνικές αρχές».
«Οποιαδήποτε απόπειρα των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ε.Ε.
«Γνωρίζετε ότι παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλα κράτη μέλη, πολύ στενά. Παρακολουθούμε τη χρήση spyware σε πιο τακτική βάση με άλλα μέσα... (σ.σ. η χρήση spyware) είναι ένα από τα θέματα που καλύπτονται στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2022, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου της χώρας για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Η Όλγα Κεφαλονιάννη

Σαφή θέση υπέρ της διευκόλυνσης του έργου της ΑΔΑΕ πήρε η Όλγα Κεφαλογιάννη μετά τη γνωμοδότηση - «μπλόκο» από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.
Η Όλγα Κεφαλονιάννη ρωτήθηκε για την γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου, που προκάλεσε σάλο. Σύμφωνα με την επίμαχη γνωμοδότηση, η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για το σκοπό αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη απέφυγε να σχολιάσει την γνωμοδότηση Ντογιάκου, που έχει να κάνει με την υπόθεση των υποκλοπών. Όπως είπε, οι αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας δεν είναι αντικείμενο σχολιασμού. Ωστόσο, τόνισε ξεκάθαρα - αφήνοντας σαφείς αιχμές - ότι οι υποκλοπές «είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να διαλευκανθεί. Όποιος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πρέπει να διευκολύνεται». Αυτό δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή Casus Beli στο Attica TV το βράδυ της Τρίτης (10/1).
Σε ερώτηση του Βασίλη Σκουρή εάν η ΑΔΑΕ θα πρέπει να κάνει έλεγχο για τις υποκλοπές η Όλγα Κεφαλογιάννη απάντησε: «Πρέπει όλοι να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές».

Πολιτική θύελλα μετά τη γνωμοδότηση Ντογιάκου

Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, έβαλε «φρένο» στην ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές. Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, ο οποίος τόνισε ότι η επίμαχη γνωμοδότηση Ντογιάκου «παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ». 

Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκτός του ότι παρεμποδίζει την έρευνα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), φέρνει συγχρόνως στην επιφάνεια την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε: Αποκαλύπτεται πως η νομοθετική παρέμβαση δεν έγινε για να έρθει στο φως η αλήθεια, αλλά αντιθέτως για να συσκοτισθεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και να «νομιμοποιηθούν» εκ των υστέρων οι κυβερνητικές αυθαιρεσίες.

Ράμμος κατά Ντογιάκου: Παραβιάζετε εξόφθαλμα
 την εκ του Συντάγματος ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ

Γενεές δεκατέσσερις περνά τον Ισίδωρο Ντογιάκο ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, μετά την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που σήκωσε θύελλες αντιδράσεων. Όπως τονίζει ο Χρήστος Ράμμος, «η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή».
Συμπληρώνει ακόμα πως η «προβληματική ως προς τη συμβατότητά της με την ΕΣΔΑ και το εθνικό Σύνταγμα- ρύθμιση της παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν. 5002/2022 σχετικά με το ειδικό ζήτημα της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου για λόγους εθνικής ασφάλειας ουδόλως περιορίζει τις γενικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ που κατοχυρώνονται στο άρθρο 6 §1 του ειδικότερου, εκτελεστικού του άρθρου 19 §2 του Συντάγματος, νόμου 3115/2003 ».

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου:

«Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, όπως αναθεωρήθηκε το 2001, αλλά σύμφωνα και με τα ισχύοντα ευρύτερα στα κράτη του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, στα οποία ανήκει η χώρα μας, ο θεσμός των ανεξαρτήτων αρχών προϋποθέτει την πραγματική και όχι απλώς στα χαρτιά ανεξαρτησία της λειτουργίας τους και δεν είναι συμβατός με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών υπό κηδεμόνευση ή καθ’ υπαγόρευση.

Ειδικότερα, η ρητή, κατά το άρθρο 19, παρ. 2, του Συντάγματος, συνταγματική κατοχύρωση της ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής, διασφαλίζουσας μάλιστα το απολύτως απαραβίαστο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών, έχει την έννοια ότι κανένα κρατικό όργανο δεν μπορεί να ασκήσει επί της εν λόγω Αρχής οιαδήποτε μορφή προληπτικού ελέγχου ή προληπτικής εποπτείας (εντολή, κατευθυντήρια ερμηνευτική οδηγία κ.λ.π.). Συνεπώς, και με δεδομένο ότι το Σύνταγμα φωτίζει την ερμηνεία των νόμων και όχι το αντίστροφο, το άρθρο 29 παρ. 2 του Ν.4938/2022, ερμηνευόμενο σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 2, του Συντάγματος, έχει την έννοια ότι ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται, επικαλούμενος τη γενική αρμοδιότητά του να γνωμοδοτεί επί «νομικών ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος», να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, απευθύνοντας σε αυτήν κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο.

Η δε απαγόρευση έκδοσης τέτοιας αντισυνταγματικής γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ισχύει a fortiori, εάν, όπως συμβαίνει εν προκειμένω, η ΑΔΑΕ έχει ήδη επιληφθεί αρμοδίως συναφών υποθέσεων και διενεργεί ήδη σχετικούς ελέγχους. Επομένως, η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή.

Περαιτέρω, η -ούτως ή άλλως προβληματική ως προς τη συμβατότητά της με την ΕΣΔΑ και το εθνικό Σύνταγμα- ρύθμιση της παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν. 5002/2022 σχετικά με το ειδικό ζήτημα της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου για λόγους εθνικής ασφάλειας ουδόλως περιορίζει τις γενικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ που κατοχυρώνονται στο άρθρο 6 §1 του ειδικότερου, εκτελεστικού του άρθρου 19 §2 του Συντάγματος, νόμου 3115/2003. Πρόκειται για δύο νόμους με μη διασταυρούμενα κανονιστικά πεδία.

Εκτός, δε του γεγονότος ότι ουδόλως προκύπτει πως ο νομοθέτης θέλησε έναν τέτοιο περιορισμό, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η αποτελεσματική άσκηση αυτών των γενικών αρμοδιοτήτων συνδέεται από την ημέρα που ιδρύθηκε η ΑΔΑΕ, κατά τρόπο άρρηκτο και πολυποίκιλο, με τον συστηματικό έλεγχο των παρόχων και όλων των δημοσίων φορέων, στον τομέα της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών· έλεγχο, ο οποίος δεν έχει ως μόνο σκοπό την ενημέρωση που προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν. 5002/2022. Κάτι που επιμένει να παραγνωρίζει ο κ. Εισαγγελεύς στην γνωμοδότηση του.

Θα ακολουθήσει εντός των αμέσως προσεχών ημερών εκτενής ανακοίνωση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ επί των εν λόγω θεμάτων».

Η επίμαχη γνωμοδότηση Ντογιάκου


Κατά τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για το σκοπό αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.

«Η ενημέρωση του πολίτη, αναφέρεται στη εισαγγελική γνωμοδότηση, για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους εθνικής ασφάλειας έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο Τριμελές Οργανο του άρθρου 4 παρά & του νόμου 5002 του 2022, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός λειτουργός. Ουδές άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από το Νόμο, άλλος τρόπος η διαδικασία ενημέρωσης. Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του Τριμελούς Οργάνου, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει στην γνωμοδότηση του ο κ. Ντογιακος, η ΑΔΑΕ επιπρόσθετα δεν χρειάζεται να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους καθώς έχει στη διάθεση της όλες τις διατάξεις για άρση απορρήτου είτε πρόκειται για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε για παρακολουθήσεις που διατάσσονται για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων.

«Ολόκληρο το κείμενο των Διατάξεων και των Βουλευμάτων που επιβάλλουν την άρση του απορρήτου ή απορρίπτουν σχετικό αίτημα, παραδιδόταν αμελλητί στην ΑΔΑΕ και υπό το πρίσμα των διατάξεων του προϊσχύσαντος νόμου 2225 του 1994. Το κείμενο των εν λόγω Διατάξεων και Βουλευμάτων προβλέπεται και με τη θέση σε ισχύ του νόμου 5002 του 2022 να παραδίδεται και πάλι αμελλητί στην ΑΔΑΕ, σε μη επεξεργάσιμη μορφή με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα το οποίο καλύπτει τις προϋποθέσεις ασφάλειας του απορρήτου του περιεχομένου του. Οι Διατάξεις και τα Βουλεύματα που αποστέλλονται στην ΑΔΑΕ αποθηκεύονται και τηρούνται σε ειδικά ηλεκτρονικά αρχεία που βρίσκονται σε σύστημα βάσης δεδομένων, όπως προβλέπει ο νόμος».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μόνο ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί αν το τηλεφωνό του έχει παρακολουθηθεί και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται με σχετική απόφαση του Τριμελούς Οργάνου μετά την παρέλευση τριετίας, αν η παρακολούθηση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας και υπό την προϋπόθεση, πως από την ενημέρωση δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίον έγινε. Κατα συνέπεια, δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν στοιχεία αλλά πρόσωπα πλην του θιγόμενου, όπως για παράδειγμα αρχηγός πολιτικού κόμματος.

Σημειώνεται, ότι εκκρεμεί αίτημα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα προς την ΑΔΑΕ για ενημέρωση.

Προβλέπονται βαριές ποινές

Στη γνωμοδότηση γίνεται αναφορά και σε σειρά διατάξεων που επισύρουν ποινές που φτάνουν μέχρι και τα 10 χρόνια κάθειρξης για όσους παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

«Λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος τη άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, οι προβλεπόμενες από το ήδη ισχύον νομοθετικό καθεστώς ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων τόσο εκ μέρους κάποιου μέλους της ΑΔΑΕ όσο και εκ μέρους άλλων προσώπων, τα οποία αναφέρονται σαφώς στο Νόμο, είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με προβλεπόμενη ποινή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμα και πρόσκαιρης κάθειρξης».

ΠΑΣΟΚ: Αποκαλύπτεται η σκοπιμότητα
της κυβέρνησης για συσκότιση του σκανδάλου

Η σημερινή γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκτός του ότι παρεμποδίζει την έρευνα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), φέρνει συγχρόνως στην επιφάνεια την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, σημείωσε το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και προσθέτει:
Αποκαλύπτεται πως η νομοθετική παρέμβαση δεν έγινε για να έρθει στο φως η αλήθεια, όπως διαφημίστηκε, αλλά αντιθέτως για να συσκοτισθεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και να «νομιμοποιηθούν» εκ των υστέρων οι κυβερνητικές αυθαιρεσίες.
Η ΑΔΑΕ είναι ανεξάρτητη συνταγματική αρχή και οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της. Η ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για το σοβαρό πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου είναι ξεκάθαρη, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε.

Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ και συνολικά το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει πολύ πικρή πείρα για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών σε βάρος του» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:
«Αποκαλύπτεται πανηγυρικά τόσο ο ρόλος της δήθεν «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, της οποίας η ηγεσία ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όσο και των δήθεν «ανεξάρτητων» αρχών, που αποτελούν μέρος του προβλήματος, ως το «φύλλο συκής» του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις.».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, τόνισε μέσω Twitter πως «η νέα παρέμβαση και οι απειλές του κ. Ντογιάκου, προς ακόμα και την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, αν τυχόν υπάρξει οποιαδήποτε παροχή στοιχείων, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που βαραίνει την Κυβέρνηση, καταδεικνύει το βάθος της θεσμικής παρακμής της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς».

Οικονόμου: Η κυβέρνηση σέβεται την δικαιοσύνη

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν την δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους. Αντίθετα, η κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την δικαιοσύνη και την δημοκρατία: χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε «εμείς σταθερά με τους κανόνες και τους θεσμούς της δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα».

Ο κ. Οικονόμου καταλήγει λέγοντας «θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιους είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».

Απάντηση Τσαπανίδου σε Οικονόμου

Για «επίθεση» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. έκανε λόγο αναφερόμενη στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

«Παραπέμπουμε τον κ. Οικονόμου στη δήλωση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου και πλήθους νομικών επιστημόνων και συνταγματολόγων, που μιλούν για κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ», σημειώνει η Π. Τσαπανίδου και συνεχίζει:

«Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, πώς μπορεί να επιτίθεται στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης και να επικαλείται σεβασμό στους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, την ώρα που η κυβέρνηση που εκπροσωπεί έχει κάνει κουρέλι τα άρθρα του Συντάγματος, βάλλει ευθέως κατά των θεσμών και παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους και τους αρχηγούς του στρατεύματος».

«Όταν, μάλιστα, είναι και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου θύμα παρακολουθήσεων από τον παρακρατικό μηχανισμό του κ. Μητσοτάκη», καταλήγει η ίδια.

Θύελλα αντιδράσεων από τον νομικό κόσμο 

Έντονες αντιδράσεις έφερε η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγκου, Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία συσκοτίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Υπενθυμίζεται, ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου διευκρινίζει πως η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών, για ενημέρωση σχετικά με παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλεια, ή να απευθύνεται για αυτό τον λόγο σε παρόχους τηλεφωνίας.

«Η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν πληροφορίες για το αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους», επισημαίνεται στη γνωμοδότηση - πρόκληση που εξέδωσε ο κ. Ντογιάκος.

Κοντιάδης: Αδιανόητη παρέμβαση στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ

Σφοδρή επίθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγκου εξαπέλυσε με ανάρτησή του στο Facebook o Ξενοφών Κοντιάδης, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

Ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου σημειώνει ότι η γνωμοδότησή του είναι νομικά αστήρικτη και στην ουσία πρόκειται για άλλο ένα εγχείρημα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.
Ο Ξενοφών Κοντιάδης σημειώνει, επίσης, ότι ο νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά.
Αναλυτικά τα όσα έγραψε στο προσωπικό του προφίλ, στο facebook:

«Η σημερινή γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το ελεγκτικό έργο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, είναι νομικά αστήρικτη, παρερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία και το άρθρο 19 παρ. 2 του Συντάγματος.
Ο νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ, με την οποία εκδηλώθηκε άλλο ένα εγχείρημα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων».


Γεωργακόπουλος: Φαλκίδευση της ΑΔΑΕ από τον Ντογιάκο

Εκός από τον Ξενοφώντα Κοντιάδη και ο γνωστός δικηγόρος, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, έκανε λόγο για «φαλκίδευση» της λειτουργίας μιας ανεξάρτητης συνταγματικά προβλεπόμενης Αρχής.
«Κατ’ αρχάς η παρεμπόδιση του ελέγχου των τρόπων, που έχει παραβιασθεί το απόρρητο των επικοινωνιών είναι αφ΄ εαυτή προβληματική. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή επιχειρείται με αμφίβολης συνταγματικότητας επιχειρηματολογία που στην πραγματικότητα οδηγεί στην φαλκίδευση της λειτουργίας μιας ανεξάρτητης συνταγματικά προβλεπόμενης Αρχής», ανέφερε ο δικηγόρος σε δήλωσή του για το θέμα.

Χειρδάρης: Η γνωμάτευση Ντογιάκου υποσκάπτει τις ελευθερίες των πολιτών

Από την πλευρά του, ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης προχώρησε κι εκείνος σε μια «αιχμηρή» δήλωση για το θέμα της γνωμοδότησης Ντογιάκου.
Ο κ Χειρδάρης, ο οποίος μεταξύ άλλων ειδικεύεται σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ανέφερε το εξής:
«Η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών των πολιτών είναι μια κατάσταση που αποδυναμώνει τα θεμέλια της Δημοκρατίας, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η δυνατότητα της ελεύθερης και απρόσκοπτης ανάπτυξης της ιδιωτικής ζωής.
Η οποιαδήποτε παρακολούθηση πρέπει να είναι απολύτως αναγκαία και να συνοδεύεται από αυστηρό και προβλέψιμο νομοθετικό πλαίσιο.
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κράτος δικαίου απαιτούν την δυνατότητα αυστηρού ελέγχου της οποιασδήποτε παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή του ατόμου απ’ όπου κι αν προέρχεται», σημείωσε αρχικά σε δήλωσή του.
Στη συνέχεια, ο κ. Χειρδάρης υπογράμμισε ότι «η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ελέγχει αποτελεί καθήκον της πολιτείας και θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών».
Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο γνωστός δικηγόρος έκανε αναφορά στον Ισίδωρο Ντογιάκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Η γνωμάτευση του ανώτατου Εισαγγελέως της χώρας εκτιμώ ότι ακυρώνει τον έλεγχο της ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ και αποδυναμώνει, ίσως άθελα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».