ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Πέθανε ο διεθνολόγος καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης


Σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, έπειτα από σοβαρή ασθένεια. Υπήρξε επί χρόνια στην πρώτη γραμμή των Διεθνών Σχέσεων και τα συγγράμματά του αποτελούν βασικό εγχειρίδιο για όσους ασχολούνται με το αντικείμενο. Ήταν Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών.
Επίσης, αρθρογραφούσε στην κυπριακή εφημερίδα «Η Σημερινή», καθώς και στην εφημεριδα «Boulevard».
Ποιος ήταν
Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Πολιτική Επιστήμη, στις Διεθνείς Σχέσεις και στο Διεθνές Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Tubingen, Freiburg και Bochum, Ομοσπονδιακή Γερμανία.
Ανακηρύχθηκε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Bochum (Magna Cum Laude), διατελώντας υπότροφος του Ιδρύματος Friedrich Naumann και της Γερμανικής Ακαδημίας Υποτροφιών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών. Δίδασκε επίσης στις Ανώτατες Σχολές όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Σειρά άρθρων και μελετών του δημοσιευθηκαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ είναι συγγραφέας βιβλίων και μονογραφιών στην ελληνική, αγγλική, καθώς και γερμανική γλώσσα και επιμελητής συλλογικών έργων. Διδάσκει διεθνή πολιτική, διαχείριση κρίσεων, εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ και πολιτιστική διπλωματία.
Τίτλοι από το μεγάλο συγγραφικό του έργο:
  • Διεθνής πολιτική θεωρία και πράξη: Κύπρος, την ύστατη ώρα
  • Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα, 1945-1974: Αναζητώντας θέση στον κόσμο
  • Κοπεγχάγη 2009: Ο μακρύς δρόμος προς την Ευρώπη
  • Μετακεμαλισμός
  • Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον εικοστό αιώνα: Διεθνές επιστημονικό συνέδριο: Ζάππειο Μέγαρο, 5-9 Ιουνίου 2007
  • Κύπρος: Από την αρχαιότητα έως σήμερα
  • ΧΙΙΙ Διεθνής συνάντηση αρχαίου δράματος 2007: Η γυναίκα στο αρχαίο δράμα: Πρακτικά συμποσίου
  • Η Τουρκία στον 21ο αιώνα: Ο μακρύς δρόμος προς την Ευρώπη