ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Πόσοι ακριβώς είναι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και σε ποιους τομείς εργάζονται;


Το ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης της ΕΡΤ φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή 31 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από περικοπές των θέσεων των μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, αλλά και τις καταγγελίες των συνδικαλιστικών φορέων για οικονομικά προβλήματα στη δημόσια τηλεόραση.
Με την ερώτησή τους προς τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία, τα οποία να καταδεικνύουν: Πόσοι ακριβώς είναι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και σε ποιους τομείς εργάζονται (συμπεριλαμβανομένων των συμβασιούχων καθώς και των εργαζομένων μέσω εταιρειών διάθεσης προσωπικού).
Ποιο είναι το ακριβές ποσό που έχει δεσμεύσει η Διοίκηση της ΕΡΤ από τα επόμενα έτη και σε τι δαπάνες αφορά.
Πόσες είναι οι μικτές και εξωτερικές παραγωγές και ποιο είναι το ακριβές ποσό που δαπανά η ΕΡΤ σε αυτές. Αντιστοίχως, πόσες είναι οι εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και ποιο είναι το κόστος τους.
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές σημειώνουν ότι στον προϋπολογισμό του 2023 διαψεύδεται πανηγυρικά η πρόβλεψη για πλεόνασμα 8 εκατομμυρίων ευρώ τη φετινή χρονιά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία εκτιμάται πλέον ότι θα είναι 5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 3 εκατ. εύρω μειωμένο. Επίσης, τονίζουν, στα οικονομικά στοιχεία για το 2021 που απέστειλε η ΕΡΤ στη Βουλή, διαπιστώνεται πως η μη απόδοση του ανταποδοτικού τέλους στην ΕΡΤ από τους παρόχους ενέργειας συνεχίζεται με τεράστια συσσώρευση χρεών.

Όσον αφορά τις καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων τους, αναφέρουν ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ επισημαίνει πως οι, «ζωτικότερες λειτουργίες της εταιρείας μετατρέπονται από τη Διοίκηση σε είδος πολυτελείας προς όφελος ημετέρων, φίλων και κουμπάρων, προς όφελος τελικά της σπατάλης του κοινωνικού πλούτου σε ιδιωτικά, εγχώρια και ξένα συμφέροντα»
Επίσης, το Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών & Διευθυντών Παράγωγης ΜΜΕ κάνει λόγο για «ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση της εργασίας» και για συρρίκνωση της εσωτερικής παραγωγής, ενώ ο δημοσιογράφος, εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ, υποστηρίζει πως «η διοίκηση έχει αναλάβει υποχρεώσεις για το 2022 και το 2023, σε παραγωγές και συμβάσεις συνεργατών και προμηθειών, οι οποίες υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις της».