ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Οι δημοσιογράφοι δεν είναι μάσκες μιας χρήσης


Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της, για όλα όσα εξελίσσονται στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό 21Admedia της Λάρισας και σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιογράφων από την διοίκηση.
Οι αντικαταστάσεις συναδέλφων, οι απολύσεις και οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ήταν δείγματα που μας ανησύχησαν εξ αρχής, αλλά θεωρήσαμε σκόπιμο πως εφόσον πρόκειται για ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα στο χώρο της ενημέρωσης, θα έπρεπε να δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος για να βρεθούν οι ισορροπίες στον τρόπο λειτουργίας.
 Όμως οι απολύσεις και οι «αποχωρήσεις» εργαζομένων συνεχίζονται, ενώ οι δημοσιογράφοι καλούνται να εργαστούν σε ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και πίεσης. Επισημαίνουμε στη διοίκηση του Δημοσιογραφικό Οργανισμού 21 Admedia ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι μάσκες μιας χρήσης για να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων, όποτε το επιθυμεί ο κάθε εργοδότης. Εργάζονται με μοναδικό σκοπό την σοβαρή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού, αποτελώντας βασικό και αναντικατάστατο συστατικό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Όσο πιο γρήγορα αυτό γίνει κατανοητό, τόσο πιο άμεσα και ποιοτικά θα είναι τα αποτελέσματα, όχι μόνο για τα ΜΜΕ αλλά και για την ουσιαστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών της Θεσσαλίας. 
Ο δημοσιογραφικός κόσμος έχει πληγεί βάναυσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις στην ελληνική κοινωνία. Οι συνεχόμενες και δίχως λογική, απολύσεις και αντικαταστάσεις δημοσιογράφων προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στο χώρο. Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας καλεί τη διοίκηση του συγκεκριμένου ομίλου να σεβαστεί το δικαίωμα των δημοσιογράφων να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας, σεβασμού του έργου τους και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά και τους συναδέλφους μας να υπερασπίζονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια.

Η Ένωση Συντακτών επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά το πάγιο αίτημά της, για άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που θα βγάλει από τον λαβύρινθο των ελαστικών μορφών εργασίας τους εργαζόμενους και θα ρυθμίσει το τοπίο των συνθηκών απασχόλησης και των αμοιβών στα ΜΜΕ της περιφέρειας..