ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Όταν ο Λαμπράκης εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία και τις εφημερίδες του


Η 27η Απριλίου 1941 ήταν Κυριακή του Θωμά. Μόνο που για το Έθνος η Ανάσταση δεν είχε έρθει. Θα έπρεπε να περιμένει 1.625 μέρες ως την Απελευθέρωση. Το ίδιο και ο Τύπος. Οι εφημερίδες είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Έπος στα Αλβανικά βουνά, είχαν λοιδορήσει τον Άξονα και τώρα θα έπρεπε να λειτουργήσουν υπό τις διαταγές των κατακτητών.
Η λογοκρισία δεν ήταν το πρόβλημα. Άλλωστε από τις 4 Αυγούστου 1936 «λειτουγούσαν» με αυτό το καθεστώς. Το ζητούμενο ήταν πως οι «χθεσινοί» εχθροί θα παρουσιάζονταν ως σύμμαχοι και οι σύμμαχοι ως… εχθροί. Οι πρωινές εφημερίδες της Κυριακής εξάντλησαν τη θεματολογία τους σε παραινέσεις για ψυχραιμία, σε αντίθεση με τις απογευματινές που είχαν «ρεπορτάζ» για την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα και την υπογραφή της παράδοσης της πόλης. Ρεπορτάζ, τρόπος του λέγειν…
Δεν τήρησαν όλες την ίδια γραμμή. 
Φυσικά δεν γίνεται λόγος για την ψυχρότητα των Αθηναίων στους κατακτητές, ούτε για τις θερμές εκδηλώσεις του απλού λαού προς τους Βρετανούς που πολεμούσαν στην Ελλάδα και κλιμακώθηκαν τις επόμενες μέρες. 
Η Ακρόπολις είχε Διευθυντή Συντάξεως τον Νάσο Μπότση ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στην Ιταλία στη διάρκεια της Κατοχής. 
Ο αρχισυντάκτης Ελ. Σταυρίδης ανέλαβε τις τύχες της εφημερίδας. Από τις πρώτες μέρες φιολοξένησε άρθρα με τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης Μεταξά.

Οπως γράφει το Harddog, τα παραπανω αναφέρονται σε θέμα τού Άγγελου Μενδρινού στο newsbreak.gr με τίτλο «Πώς "υποδέχτηκαν" οι Αθηναϊκές εφημερίδες τους Γερμανούς». Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, ξεχωρίζει η δήλωση αποχώρησης του Δημήτρη Λαμπράκη από τη δημοσιογραφία και η παράδοση της διεύθυνσης αλλά και της ιδιοκτησίας τριών εφημερίδων του σε «Επιτροπή του εργαζόμενου προσωπικού».
Μαζί υπάρχει άρθρο τού εκδότη στο οποίο αποκαλύπτει ότι πρόθεσή του ήταν να αποχωρήσει και να διακόψει την έκδοση των εφημερίδων την επομένη της κήρυξης της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, αλλά υποχρεώθηκε από το καθεστώς να παραμείνει. Δεν του επετράπη καν η αφαίρεση του ονόματός του από την πρώτη σελίδα διότι «εκρίνετο ως απαραίτητον, ότι, έστω και τυπικώς, ότι έπρεπε να εμφανίζομαι ως συμφωνών απόλυτα με προς όσα εδημοσιεύοντο».
  • Δείτε εδώ ολόκληρο το θέμα και τα πολλά σκαναρισμένα δημοσιεύματα εφημερίδων του διημέρου 27 και 28 Απριλίου 1941.