ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Μεροδούλι, μεροφάι και καλή ψυχή


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Συνεχίζουν απτόητοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, κυρίως αυτοί που πέρασαν ένα φεγγάρι από την Αριστερά, να διακινούν το αφήγημα που τους έδωσε την εκλογική νίκη τον Ιούλιο του 2019. Οι βασικές πλευρές του είναι οι εξής: η διάκριση Αριστερά-Δεξιά έχει εκμετρήσει το ζην της, δεν ισχύει και όσοι τη χρησιμοποιούν είναι παλιομοδίτες, δογματικοί, εκτός τόπου και χρόνου. Στη θέση της βάζουν την αντίθεση Πρόοδος - Συντήρηση και τοποθετούν τα κόμματα της Δεξιάς στην Πρόοδο. Γι’ αυτό και πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το πιο προοδευτικό, το πιο φιλελεύθερο κόμμα που υπάρχει στην Ελλάδα.
Οι πέτρες δεν μετακινήθηκαν με την πρωτοφανή γελοιογραφία. Αλαλα τα χείλη των ασεβών. Για να δέσει όμως το γιαούρτι, συγγνώμη η θεωρία, χρειάζεται ένας εσωτερικός εχθρός. Πώς αλλιώς θα «νομιμοποιηθούν» οι πολιτικές που εφαρμόζει η καλύτερη κυβέρνηση από την ίδρυση του ελληνικού κράτους; Ποιος είναι; Οχι βεβαίως ο κομμουνισμός. Αυτός κατέρρευσε το 1989-90 και μαζί του τελείωσε η Ιστορία, όπως ισχυρίζονταν διάφοροι… σοφοί, ασχέτως αν η συγκεκριμένη άποψη δεν άντεξε και πολύ στον χρόνο, ασχέτως αν εκείνοι που σκαρφίστηκαν το βολικό για την ιδεολογία τους σχήμα υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν. Δεν έχει μεγάλη σημασία.
Τότε ποιος απειλεί τη δημοκρατία; Κάποιος πρέπει να λειτουργεί υπονομευτικά. Κάποιος πρέπει να δαιμονοποιηθεί. Μην ψάχνετε. Ιδού. Είναι αυτός που επιμένει να συγκρούεται με την πραγματικότητα. Είναι αυτός που προσπαθεί να δελεάσει τους αφελείς υποσχόμενος στους πάντες τα πάντα, προτείνοντας εύκολες και απλές λύσεις στα δύσκολα και σύνθετα προβλήματα. Ποιος είναι; Μα φυσικά ο λαϊκισμός. Με κάθε ευκαιρία το υποστηρίζει δημοσίως ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, ακολουθώντας το παράδειγμα των ομοτράπεζών του στην Ευρώπη. Μήνυμα για την 21η Απριλίου βγάζει;
Θα υπάρχει αναφορά στον λαϊκισμό. Λογικό από τη μεριά του. Δεν θα μπορούσε να πει κάτι αγωνιστικό, κάτι ηρωικό. Η παράταξή του, με λίγες τιμητικές εξαιρέσεις, ήταν απούσα από το αντιστασιακό κίνημα. Τα περισσότερα στελέχη της έμειναν άφωνα, αρκετά δεν δίστασαν να συνεργαστούν με τη χούντα καταλαμβάνοντας πόστα στον κρατικό μηχανισμό και μερικά από τα πιο προβεβλημένα μιλούσαν παρασκηνιακά με τους συνταγματάρχες, διαπραγματεύονταν τη μετάβαση στην… ομαλότητα χωρίς τριγμούς, παίζοντας τον ρόλο του γεφυροποιού. Μήνυμα για την Ανάσταση βγάζει; Δεν γίνεται να μην περιλαμβάνει υπαινιγμούς για τον λαϊκισμό. Σχόλιο για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία κάνει; Σε περίοπτη θέση ο λαϊκισμός.
Το κατηγορητήριο κατά του λαϊκισμού που έχουν συντάξει ο κ. Μητσοτάκης και οι όμοιοί του στην Ευρώπη είναι πλούσιο: 
  • Αμφισβητείς τον καπιταλισμό-καζίνο; Είσαι λαϊκιστής γιατί η Ιστορία έχει αποφανθεί τελεσίδικα πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. 
  • Εξεγείρεσαι κατά των θηριωδών ανισοτήτων; Είσαι λαϊκιστής γιατί δεν λες να συμφιλιωθείς με τη φυσική τάξη πραγμάτων.
  • Πολεμάς την παγκοσμιοποίηση όπως εξελίσσεται; Είσαι λαϊκιστής γιατί δεν παραδέχεσαι ότι η νέα κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.
  • Αγωνίζεσαι να αλλάξεις την Ευρώπη επειδή θεωρείς ότι όπως είναι δεν έχει μέλλον; Είσαι λαϊκιστής γιατί φαντασιώνεσαι την επιστροφή στο έθνος-κράτος. 
  • Καταδικάζεις τις πολιτικές λιτότητας; Είσαι λαϊκιστής γιατί θέλεις να εκτροχιάσεις την οικονομία.
  • Επιτίθεσαι στους τεχνοκράτες επισημαίνοντας ότι δεν λογοδοτούν πουθενά; Είσαι λαϊκιστής γιατί αρνείσαι να αναγνωρίσεις τη συμβολή των ειδικών, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά που δεν μπορούν να αναλάβουν οι πληβείοι. 
  • Θυμώνεις με το καθεστώς της περιστρεφόμενης πόρτας (από τις επιχειρήσεις στην πολιτική και αντίστροφα); Είσαι λαϊκιστής γιατί καλλιεργείς στις μάζες το μίσος για τις ελίτ. 
Συνθηκολόγησε. Είναι επικίνδυνο να διαμαρτύρεσαι. Καραδοκούν οι αντίπαλοι της... δημοκρατίας. Είναι μάταιο να πιστεύεις ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Οπότε, μεροδούλι, μεροφάι και καλή ψυχή.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (27.4.2022)