ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Συναγερμός στην Ευρώπη - H Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία


Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη καθώς ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι δεν πλήρωσαν σε ρούβλια. Η ρωσική εταιρεία είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του από χθες το βράδυ ενώ εδώ και αρκετές ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καλέσει τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Η Gazprom διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας ωστόσο παραμένει άγνωστο για πόσο ακόμα καθώς οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εναντιώνονται στις πληρωμές με ρούβλια.
«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Συντονισμένη απάντηση» από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την διακοπή της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο. «Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Με τις στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου να κλείνουν καθώς οι απαιτήσεις της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν γίνονται αποδεκτές ο Έλληνας πρωθυπουργός καλεί σε έκτακτη σύσκεψη για να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Βασικό θέμα η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και οι ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι αποφάσεις της Ρωσίας.