ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Επανεκλογή Μακρόν που δεσμεύθηκε για ενότητα και νέα αρχή


• Μαρίν Λεπέν: «Ηχηρή νίκη το αποψινό αποτέλεσμα»
• Μελανσόν: Η κυρία Λεπέν ηττήθηκε, αλλά... ο τρίτος γύρος είναι σε εξέλιξη για ένα άλλο μέλλον

Με μουσική υπόκρουση τον Ύμνο στη Χαρά του Μπετόβεν, που είναι και ο επίσημος ύμνος της Ε.Ε., ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε τον Πύργο του Άιφελ και υποσχέθηκε να διασφαλίσει την ενότητα της Γαλλίας και ένα μέλλον με ευημερία.
Ο νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που επανεξελέγη με υψηλό ποσοστό (κοντά στο 58% σύμφωνα με τα έξιτ πολ), μίλησε για οικολογία, ενότητα και ευρωπαϊκό μέλλον. Ο 44χρονος Μακρόν είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που επανεξελέγη μετά τη συντόμευση της θητείας το 2002 από επτά σε πέντε χρόνια. Από το 1965, μόνο ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ Σιράκ είχαν κατορθώσει να επανεκλεγούν και να κάνουν δύο θητείες στη σειρά.
Στην ομιλία του, ευχαρίστησε ακόμη και όσους τον ψήφισαν μόνο για να κλείσουν τον δρόμο στη Μαρίν Λεπέν και υποσχέθηκε να τιμήσει την ψήφο τους, ενώ υποσχέθηκε να απαντήσει και σε όσους επέλεξαν να απόσχουν, λέγοντας ότι αυτή η άρνηση σημαίνει κάτι.
«Δεν είμαι ο υποψήφιος ενός στρατοπέδου πια, είμαι ο πρόεδρος όλων» είπε. «Η σημερινή ψήφος επιβάλλει να απαντήσουμε σε κάθε έκφραση θυμού», όπως χαρακτήρισε την ψήφο στην Ακροδέξια.
Μίλησε για ένα σχέδιο που θα οδηγήσει τη Γαλλία στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για ισότητα των δύο φύλων και την κοινωνική ισότητα.
«Θα πρέπει να είμαστε καλοπροαίρετοι και να δείχνουμε σεβασμό γιατί η χώρα μας αντιμετωπίζει τόσες πολλές αμφιβολίες, τόσους πολλούς διαχωρισμούς. Κανείς δεν θα μείνει στην άκρη. Εναπόκειται σε εμάς να εργαστούμε μαζί για αυτήν την ενότητα μέσω της οποίας μπορούμε να ζήσουμε πιο ευτυχισμένοι στη Γαλλία. Τα επόμενα χρόνια σίγουρα δεν θα είναι ήσυχα, αλλά θα είναι ιστορικά και θα μπορούμε να τα γράψουμε για τη γενιά μας!», πρόσθεσε

Και κατέληξε: «Αυτή η νέα εποχή δεν θα είναι η συνέχεια της πενταετίας που τελειώνει, αλλά μια ανανεωμένη προσπάθεια για να τα πάμε καλύτερα. Ο καθένας μας θα πρέπει να δεσμευτεί σε αυτό. Αυτό είναι που κάνει τον γαλλικό λαό, αυτή τη μοναδική δύναμη που αγαπώ τόσο βαθιά, με τόση ένταση και είμαι τόσο περήφανος που θα τον υπηρετήσω ξανά. Ζήτω η Δημοκρατία και ζήτω η Γαλλία!».

Τι έδειξαν τα exit polls

Νίκη του Εμανουέλ Μακρόν και επανεκλογή στον προεδρικό θώκο, με ποσοστό σχεδόν 58% έδωσε το exit poll του οργανισμού IFOP για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία. Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν φαίνεται να λαμβάνει 42% των ψήφων, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ακροδεξιός υποψήφιος στη χώρα.
Το ποσοστό της είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των εκλογών του 2017.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συγκεντρώσει μεταξύ 57,6% και 58,2% των ψήφων, έναντι 42,4% έως 41,8% για την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
Βασικός παράγοντας των εκλογών αυτών ήταν η αποχή που υπολογίζεται ότι κυμάνθηκε κοντά στο 28%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά για γαλλικές εκλογές, ενώ το 2017 ο Γάλλος πρόεδρος είχε κερδίσει την ακροδεξιά υποψήφια με ποσοστό 66%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ανερχόταν στο 63,23% στις 17.00 το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας).
Στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 65,30%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή φέτος η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι μικρότερη.

Μαρίν Λεπέν: «Ηχηρή νίκη το αποψινό αποτέλεσμα»

Η Μαρίν Λεπέν στην ομιλία της μετά την ανακοίνωση του έξιτ πολ, από το αρχηγείο της έστειλε σαφές μήνυμα ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα τη βρίσκει μπροστά της.
Χαιρέτισε το γεγονός αυτών ότι «παρά τις δύο εβδομάδες άδικων, βίαιων μεθόδων», οι ιδέες «που εκπροσωπούμε φτάνουν σε νέα ύψη, με περισσότερο από 42% των ψήφων, το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει από μόνο του μια ηχηρή νίκη». Και να πρόσθεσε: «Εκατομμύρια συμπατριώτες μας επέλεξαν τον Εθνικό Συναγερμό και την αλλαγή. Εκφράζω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όσους με εμπιστεύτηκαν στον πρώτο γύρο και σε όσους κατά εκατομμύρια συμμετείχαν μαζί μας στον δεύτερο».
«Η επιθυμία μας είναι να υπερασπιστούμε τους Γάλλους», είπε η Μαρίν Λεπέν και εξέφρασε τον «φόβο» της ότι η νέα προεδρική θητεία Μακρός «δεν θα έρθει σε ρίξη με τις βάναυσες μεθόδους της προηγούμενης» και έδωσε ραντεβού για τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.
Μελανσόν: Η κυρία Λεπέν ηττήθηκε, αλλά...

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς που θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο στις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, σχολίασε ως εξής το αποτέλεσμα του β' γύρου:
«Η κυρία Λεπέν έχει ηττηθεί. Η Γαλλία αρνήθηκε σαφώς να της εμπιστευτεί το μέλλον της και αυτά είναι πολύ καλά νέα για την ενότητα του λαού μας. Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει γίνει ο πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας που έχει εκλεγεί με τους χειρότερους όρους. Η νίκη του πλέει σε έναν ωκεανό αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων».
Με ορίζοντα τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, ο Μελανσόν δήλωσε ότι «ο “τρίτος γύρος” βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και είναι απαραίτητο οι ενωμένες δυνάμεις της Αριστεράς –η νέα Λαϊκή Ένωση– να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση».
«Ένας άλλος κόσμος είναι ακόμα δυνατός», είπε ο Μελανσόν, «αλλά η δύναμη της Λαϊκής Ένωσης πρέπει να διευρυνθεί. Το λαϊκό μπλοκ είναι η δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Στις 12 και 19 Ιουνίου καλείστε να εκλέξετε εμένα πρωθυπουργό. Σας προσκαλώ να φέρετε στη ζωή ένα νέο κοινό μέλλον για τον λαό μας», είπε απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους.