ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Το «Live At St. Paul’s Anglican Church» του Σταύρου Λάντσια, στο Τρίτο Πρόγραμμα


Το «Live At St. Paul’s Anglican Church» του Σταύρου Λάντσια παρουσιάζει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» που μεταδίδεται την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Απριλίου, στις 18:00 στο Τρίτο Πρόγραμμα.
Ο Κύπριος Σταύρος Λάντσιας – που ζει και εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα μας – είναι πριν από όλα ένας κορυφαίος σολίστ του πιάνου που έχει συνεργαστεί ως εκτελεστής αλλά και ενορχηστρωτής με πολλά σημαντικά ονόματα από ένα μεγάλο εύρος της ελληνικής μουσικής. Στην προσωπική του όμως συνθετική και εκτελεστική διαδρομή ακολουθεί το ιδίωμα που αγαπά περισσότερο και το οποίο άλλωστε σπούδασε στο Berklee School Of Music της Βοστόνης, δηλαδή την jazz.
Ως μουσικός και συγκεκριμένα πιανίστας της jazz o Σταύρος Λάντσιας είναι διαφορετικός από τους περισσότερους ανάλογους στη χώρα μας. Αυτό το έδειξε από πολύ νωρίς με τους Human Touch, το τρίο που σχημάτισε μαζί με τον σαξοφωνίστα David Lynch και τον μπασίστα Γιώτη Κιουρτσόγλου και διατηρούν μέχρι σήμερα. Χωρίς να αδιαφορεί για την κλασική φόρμα του πιανιστικού jazz τρίο, με κοντραμπασίστα και ντράμερ δηλαδή να τον συνοδεύουν, ποτέ δεν παρέμεινε εγκλωβισμένος σε αυτό. Τόσο δισκογραφικά, όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις του έχει δοκιμάσει και πειραματιστεί με πολλές εκδοχές ενορχήστρωσης, από μικρά σύνολα εγχόρδων μέχρι ολιγομελή σύνολα στα οποία συνυπάρχουν συμφωνικά και jazz όργανα αλλά και τρίο με αρκετά «ανορθόδοξες» συνθέσεις.
Στην τελευταία περίπτωση ανήκει το «Live At St. Paul’s Anglican Church» το οποίο ηχογραφήθηκε από ένα τρίο το οποίο αποτελείται από τον ίδιο στο πιάνο, το γκλόκενσπαϊλ και κάποια κρουστά (είναι το δεύτερο όργανο του που ειδικά στις ζωντανές εμφανίσεις του το παίζει παράλληλα και σε μερικές περιπτώσεις ταυτόχρονα με το πιάνο) και άλλους δύο εξαίρετους μουσικούς, τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο στην τρομπέτα και το φλικόρνο και τον Γιώργο Καλούδη στο βιολοντσέλο αλλά και την κρητική λύρα, το ούντου, την τάμπλα και το μπεντίρ.
Το «Live At St. Paul’s Anglican Church» που κυκλοφόρησε στα τέλη της περυσινής χρονιάς ηχογραφήθηκε ζωντανά στον Αγγλικανικό Ναό του Αγίου Παύλου στην Αθήνα. Είναι ένα εξαίρετο αλλά και απολαυστικό δείγμα σημερινής ελληνικής jazz, αληθινά διεθνούς επιπέδου.