ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Oι Ρώσοι κλείνουν τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Πολωνία


Την στρόφιγγα της παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία κλείνει η Ρωσία, σε μια ενέργεια που αποτελεί συνέπεια της απόφασης της Βαρσοβίας να μην πληρώνει τις προμήθειες σε ρούβλια. Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις στις αγορές, με την κάνουλα να κλείνει από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.
Πιο συγκεκριμένα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.
Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.
Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα στην Πολωνία, επειδή δεν πλήρωσε σε ρούβλια.

Πολωνία: Δεν θα αντλήσουμε από τα αποθέματα

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα. Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.
Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση της Gazprom οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 17% όπως μετέδωσε το Bloomberg. Με απώλειες έκλεισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα αρχικά κέρδη τους παρασυρόμενα από την πτώση που σημείωνε η Wall Street. .