ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Εκτός από την Ουκρανία, υπάρχει και το ΕΣΥ…


του Χρήστου Ξανθάκη

Ένα από τα πράγματα που μου μάθανε οι δάσκαλοί μου στη δημοσιογραφία, είναι ότι δεν κάνουμε προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.«Και γιατί όχι;», ρώτα εγώ.
«Γιατί παιδί μου, αυτούς τους έχουν ψηφίσει εκατομμύρια πολίτες κι εσένα ούτε ένας», μου απαντούσαν εκείνοι.
Οπότε κι εγώ δεν θα σχολιάσω τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ότι δηλαδή «ο πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις επίλυσης των διεθνών ζητημάτων». Θα την αφήσω στην κρίση σας και στην κρίση του Βλαδίμηρου Πούτιν. Ίσως και του Μπάιντεν, δεν ξέρω αν το αντιλήφθηκε ο Τζο ή τον πρόδωσε η διαφορά της ώρας…
Αλλά μπορώ να πω δυο λογάκια για την τελευταία πρωτοβουλία του κομάντο Θάνου Πλεύρη, του πεζοναύτη που άλωσε την πλατεία Εξαρχείων και γονάτισε τον Ρουβίκωνα. Ο οποίος Θάνος Πλεύρης, από τη θέση του υπουργού Υγείας ανακοίνωσε δύο πράγματα:
Πρώτον ότι επανεξετάζονται συνολικά οι εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ και σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς, διότι «θέλουμε να ανοίξουμε θεσμοθετημένα τη δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να παρέχουν υπηρεσίες part time σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν προκηρύξεις και συμβάσεις που δεν καλύπτονται».
Και δεύτερον ότι δεν εξετάζεται η απελευθέρωση των σχέσεων εργασίας για τους γιατρούς που εργάζονται full time στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά υπάρχει σχέδιο να αυξηθούν οι μισθοί τους μέσω της λειτουργίας απογευματινών ιατρείων με όρους ιδιωτικούς.
Με δικά του λόγια, του υπουργού:
«Δηλαδή με συμμετοχή και του ασθενή στο κόστος του χειρουργείου, να αυξηθεί το εισόδημα του γιατρού και του νοσηλευτικού προσωπικού».
Το ξαναγράφω, σε περίπτωση που μόλις προ ολίγου ανοίξατε τον λογαριασμό της ΔΕΗ κι ακόμη υποφέρουν τα μάτια σας:
«Με συμμετοχή και του ασθενή στο κόστος του χειρουργείου»!
Θέλετε ακόμη μία φορά, έτσι για το γιόλο; Πάμε ακόμη μία φορά:
«Με συμμετοχή και του ασθενή στο κόστος του χειρουργείου»!
Θα έχει ο άλλος, δηλαδή, ανάγκη για χειρουργείο και θα του λένε:
Άνευ συμμετοχής σε εννιά μήνες. Με συμμετοχή σε μια βδομαδούλα σκάρτη. Θα το πουλήσεις εκείνο το οικοπεδάκι, θα το πουλήσεις το πατρικό στο χωριό, θα το πουλήσεις το αγροτεμάχιο, αλλά θα σε κάνουνε σαν καινούριο. Και αναμονή μηδέν ρε φίλε, όχι να περιμένεις και να σου συμβεί κάνα περίεργο και σε τρέχουνε ύστερα στις ΜΕΘ που είναι κρατημένες για τους Μητροπολίτες!
Ωραίο σχέδιο, βαρβάτο και μπροσθόβαρο και όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, από τον καιρό των Σαμαροβενιζέλων κρατάει. Τότε προσπάθησαν να το περάσουν ως εκσυγχρονισμό και βήμα προς το αύριο, αλλά δεν μάσησαν το σανό ο Έλλην και η Ελληνίς και μπήκε στο χρονοντούλαπο η σωτήρια πρωτοβουλία. Τώρα με τον κορωνοϊο, που έχει χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, έρχεται ο κολονέλος Θάνος Πλεύρης να το περάσει ως αναγκαία μεταρρύθμιση, δίχως την οποία θα καταρρεύσει το σύστημα. Εμ σαμπού εμ κοντισιονέρ, που λένε και οι εχθροί της πατρίδος και σύμμαχοι του Πούτιν!
Και κάπως έτσι θα πούμε αντίο σε εκείνο το λαμπερό όνειρο του Γιώργου Γεννηματά για μια υγεία που θα υπηρετεί το λαό και όχι τις τσέπες των ολίγων. Με συγχωνεύσεις, με ΣΔΙΤ, με ιδιώτες γιατρούς, με τέλος στο δωρεάν. Που το δωρεάν το έχουμε όλοι και όλες πληρώσει από τους φόρους μας, αλλά προηγούνται οι απευθείας αναθέσεις, 117 ευρώ το δευτερόλεπτο. Σύνολον 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που πολύ χρήσιμα θα φαίνονταν στο ΕΣΥ σε περίοδο κρίσης. Αλλά προηγούνται οι κολλητοί Ευκλείδη μου. Οι κολλητοί και τα βύσματα…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost (23.02.2022)