ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Μόνο για γυναίκες


Το μουσικό περιοδικό Rolling Stone Greece κυκλοφορεί με την Εφημερίδα των Συντακτών και γιορτάζει νωρίτερα την Ημέρα της Γυναίκας, με περιεχόμενο που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες και τις θηλυκότητες στο πλαίσιο της μουσικής και της τέχνης.
Η διευθύντρια του Rolling Stone Greece Ειρήνη Σαρλή αναφέρει σχετικά:
Εχει ξεχωριστή σημασία και συναισθηματική βαρύτητα το 4ο τεύχος του ελληνικού Rolling Stone. Πλησιάζοντας στην (καθόλου παρωχημένη) Ημέρα της Γυναίκας επιλέξαμε να φτιάξουμε ένα τεύχος γεμάτο με εγχώρια ύλη, με θεματική που ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη της τέχνης και της προοδευτικής κοινωνίας να φέρουμε στο προσκήνιο τις γυναίκες με ταλέντο, με φωνή και με καλλιτεχνική αξία.
Αντί για πασίγνωστα ονόματα και εμπορικά πρόσωπα που έχουν κερδίσει τη φήμη που τους αναλογεί, επιλέξαμε κάτι διαφορετικό: 6 ανερχόμενα κορίτσια στο ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι. Η Αλεξάνδρα Σιετή, η Αννα Παπαθανασίου, η Amalia (& The Architects), η Δανάη Nielsen, η Vassilina και η Marseaux είναι τα έξι εξαιρετικά ταλέντα που συναντήθηκαν για να φωτογραφηθούν μαζί για το εξώφυλλό μας και έπειτα από λίγες ημέρες αντάλλαξαν απόψεις κι εμπειρίες σε μια απολαυστική κουβέντα μεταξύ τους.
Κι επειδή δημιουργικές γυναίκες δεν περιορίζονται στον χώρο της μουσικής, ρίχνουμε φως και σε 13 γυναίκες που ξεχωρίσαμε και που διαπρέπουν στον χώρο της τέχνης σήμερα χάρη στο ταλέντο και τη ευφυΐα τους.
Στο τεύχος Μαρτίου επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε φροντισμένα και εξαιρετικής ποιότητας τεκμηριωμένα κείμενα άποψης που αφορούν τις γυναίκες και τις θηλυκότητες στο πλαίσιο της μουσικής και της τέχνης, βασισμένα σε ιστορική μελέτη.
Το ερώτημα αν ο φεμινισμός στην pop επιτρέπει όντως τη γυναικεία χειραφέτηση ή αν πρόκειται για μια εκ νέου εργαλειοποίηση του γυναικείου σώματος είναι κάτι που μας απασχολεί και θελήσαμε να το προσεγγίσουμε, όπως και να μιλήσουμε τεκμηριωμένα και με συγκεκριμένες αναφορές στα πατριαρχικά πρότυπα και την έμφυλη βία που ξεπροβάλλει περήφανα σε στίχους ποικίλων λαϊκών (και όχι μόνο) ασμάτων.
Αν ανήκετε κι εσείς σε όσους θεωρούν πως η ραπ και χιπ χοπ σκηνή στην Ελλάδα αφορά μόνο άνδρες, μια ματιά στις γυναίκες MC του ανεξάρτητου ελληνικού hip hop θα σας αλλάξει γνώμη. Η Φώφη Τσεσμελή, με δεκαετίες DJ'ing στους ώμους, μας μίλησε για την παγκόσμια, ανεξάρτητη κοινότητα γυναικών και μειονοτήτων απ’ όλο το φάσμα της μουσικής βιομηχανίας, για την οποία μας μιλάει ως δημιουργός του αθηναϊκού της «chapter». Η Χρύσα Οικονομοπούλου και η Μαρίνα Δανέζη, οι δυο γυναίκες που δίνουν ζωή σε έναν από τους πιο αγαπημένους συναυλιακούς χώρους του αθηναϊκού κοινού, μοιράζονται μαζί μας στιγμές από σπουδαίες ζωντανές εμφανίσεις γυναικών στη σκηνή του Gagarin. Τέλος, οι συντάκτες του περιοδικού επιλέγουν μερικά από τα πιο επιδραστικά γυναικεία album στην ιστορία, τόσο παγκοσμίως όσο και στην ελληνική δισκογραφία.
Οι άφθονες δισκοκριτικές, οι προτάσεις, οι συνεντεύξεις, η επικαιρότητα, το σινεμά, το βιβλίο και οι μόνιμες στήλες είναι φυσικά εκεί και σας περιμένουν να χαθείτε στις σελίδες τους.