ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Μία παραίτηση και ένα «όχι στον πόλεμο»


Η Ελενα Κοβάλσκαγια (Elena Kovalskaya) είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Κρατικού Θεάτρου της Μόσχας «Vsevolod Meyerhold». Ή μάλλον ήταν μέχρι πριν λίγες ώρες: Σήμερα παραιτήθηκε από τη θέση της εξηγώντας σε ανάρτησή της στη σελίδα της στo Facebook το λόγο: «Φίλες και φίλοι ως διαμαρτυρία κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παραιτούμαι από τη θέση της διευθύντριας του κρατικού θεάτρου. Είναι αδύνατον να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι απ' αυτόν».
Νωρίτερα συγκέντρωσε τους συνεργάτες της στο θέατρο, τους ανακοίνωσε την απόφασή της και τους είπε ότι η «επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει έρθει τώρα σε τραγική σύγκρουση με την αποστολή μας. (…) Δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί γι αυτό. Μας μένει μόνο αυτό για να πούμε: "Όχι στον πόλεμο"».
Το μήνυμά της «Οχι στον πόλεμο» ποστάρισε και η σελίδα του θεάτρου στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενο από το σχόλιο: «Ο πόλεμος είναι πολύ περισσότερο από ασέβεια για ένα άτομο, και πολύ πιο φρικιαστικός».
Το θέατρο ευχαρίστησε επίσης την Κοβάλσκαγια για το «κουράγιο» της.
Ας σημειωθεί ότι το Θέατρο Mayakovsky της Μόσχας απαγόρευσε νωρίτερα στους ηθοποιούς του να σχολιάσουν με οποιονδήποτε τρόπο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στο πλαίσιο υπόδειξης προς τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης ότι η δημοσιοποίηση κάθε αρνητικού σχολίου θα θεωρείται «προδοσία».

Ναταλί Χατζηαντωνίου / EφΣυν