ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Αρίθα Φράνκλιν: Η βασίλισσα της σόουλ στο ERTFLIX με ένα σπάνιο οπτικοακουστικό διαμάντι


«I say a little prayer», «Respect», «I knew you were waiting for me», η Αρίθα Φράνκλιν, η βασίλισσα της σόουλ, με το πάθος, το στυλ και την ιδιαίτερη φωνή που έγραψε ιστορία, μαγνητίζει ακόμα μέσα από τα τραγούδια της. Οι λαμπροί σταθμοί στην ιστορική πορεία της είναι πολλοί. Ανάμεσα τους, το «Amazing Grace», ο πιο επιτυχημένος δίσκος της καριέρας της που παίζει στο ERTFLIX, μέσα από μια σπάνια ηχογράφηση και ένα οπτικοακουστικό διαμάντι που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.
Μια μοναδική καταγραφή της ζωντανής ηχογράφησης για το «Amazing Grace» και ένα ντοκιμαντέρ που γεννήθηκε από ανεκτίμητο υλικό το οποίο δεν είχε δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, μας μεταφέρει στον Ιανουάριο του 1972, όταν σε μια εκκλησία Bαπτιστών, στο Λος Άντζελες, η Αρίθα Φράνκλιν δημιουργούσε το πιο επιτυχημένο γκόσπελ άλμπουμ όλων των εποχών. Ο σκηνοθέτης Σίντνεϊ Πόλακ βρισκόταν εκεί για να καταγράψει τη δημιουργία και την ηχογράφηση αυτής της εμβληματικής μουσικής ιστορίας, που άργησε να προβληθεί 46 χρόνια. Η αδυναμία συγχρονισμού ήχου και οπτικής αποτύπωσης ήταν η πρώτη αιτία για την καθυστέρηση ενός ντοκιμαντέρ που η παγκόσμια βιομηχανία του θεάματος περίμενε διακαώς. Τώρα, οι φίλοι της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ, περίπου τρία χρόνια μετά την πρώτη προβολή του, μπορούν να το απολαύσουν.
Η Αρίθα Φράνκλιν που έχει κερδίσει 20 βραβεία Grammy, και συνολικά «σκαρφάλωσε» με singles της 20 φορές στο no1 του Billboard R&B Singles Chart, είναι η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο «Rock and Roll Hall of Fame». Ταυτόχρονα, θεωρήθηκε από το περιοδικό «Rolling Stone» ένα όνομα που βρίσκεται στην δεκάδα των 100 σπουδαιότερων καλλιτεχνών που πέρασαν ποτέ. Το άλμπουμ της, «Amazing Grace», πούλησε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίγραφα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε δύο φορές πλατινένιο, ενώ έδωσε στην Αρίθα Φράνκλιν το Grammy των 1973 για καλύτερη soul gospel performance.
Μια θρυλική ηχογράφηση από το παρελθόν. Ένα ντοκιμαντέρ που θα μείνει αξέχαστο στα χρόνια. Όπως και το είδωλο της Αρίθα Φράνκλιν.