Όπως κάθε έτος έτσι και φέτος, η Nielsen μας φιλοδώρησε με το Yearbook που καταγράφει όλες τις τηλεοπτικές συνήθειες για τη σαιζόν 2020-2021. Από διαθεσιμότητα κοινού και κάλυψη μέσου, ως καμπύλες μεριδίων για τα κανάλια και τα 20 προγράμματα της περιόδου, όλα περιλαμβάνονται στο πλήρες και κατατοπιστικό πακέτο. Και θα τα δούμε με τη σειρά, ξεκινώντας σήμερα από τον ημερήσιο χρόνο τηλεθέασης.

Όπως σημειώνει η Nielsen, o ημερήσιος χρόνος τηλεθέασης (κατ’άτομο) δείχνει το χρόνο που αφιερώνεται κατά μέσο όρο την ημέρα στην τηλεόραση από το μέσο Έλληνα και τη μέση Ελληνίδα. Κοιτάω λοιπόν τον σχετικό πίνακα και βλέπω το αναμενόμενο:

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 ως τον Μάρτιο του 2021, ο ημερήσιος χρόνος τηλεθέασης ήταν κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με το διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2019 ως τον Μάρτιο του 2020. Κι ύστερα, άρχισε μια κατηφόρα φουλ για δυο μήνες, για να σταθεροποιηθούν τα ποσοστά από εκεί και πέρα ως τα τέλη Αυγούστου.

Λόγω καραντίνας, φυσικά, όλα τα ανωτέρω και συνηθειών που άλλαξαν. Στο σπίτι θα κάτσεις, αναγκαστικά θα βρεθείς μπροστά στη μικρή οθόνη. Κι όταν βγεις, θα τη χαιρετίσεις –τον πρώτο καιρό τουλάχιστον…
Πάμε όμως και στο μέσο όρο ημερήσιας τηλεθέασης ανά κοινό. Στο σύνολο λοιπόν των ηλικιών άνω των τεσσάρων ετών, έχουμε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες παρακολουθούν το μάλλον βαρβάτο νούμερο των 310 λεπτών την ημέρα.
Πρωταθλήτριες αναδεικνύονται οι γυναίκες άνω των 55 ετών με 487 λεπτά ημερήσιας τηλεθέασης, ακολουθούμενες από τους άνδρες άνω των 55 ετών με 429 λεπτά και τις γυναίκες από 35 ως 54 έτη με 344 λεπτά.
Η μικρότερη ημερήσια τηλεθέαση ανήκει στις άνδρες από 18 ως 34 έτη με 125 λεπτά και ακολουθούν τα παιδιά από 4 ως 17 έτη με 139 λεπτά και οι γυναίκες από 18 ως 34 έτη με 176 λεπτά.

Σημαντική λεπτομέρεια:
Όσοι ενήλικες διαθέτουν υψηλή μόρφωση καταγράφουν 237 λεπτά μέση ημερήσια τηλεθέαση, όσοι διαθέτουν μεσαία μόρφωση 372 λεπτά και όσοι διαθέτουν χαμηλή μόρφωση 439 λεπτά.
Τροφή για σκέψη, αναμφιβόλως…

Χρήστος Ξανθάκης / medioΠΙΛΑΦΟ / newpost