ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Ουρές για το τελευταίο φύλλο της Apple Daily


Ουρές εκατοντάδων μέτρων σχημάτισαν από τα ξημερώματα χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ περιμένοντας επί ώρες για να αγοράσουν το τελευταίο φύλλο της Apple Daily που.. εξαναγκάστηκε σε κλείσιμο από το Πεκίνο, στο τελευταίο πλήγμα που καταφέρει το κινεζικό καθεστώς στις ελευθερίες των πολιτών της πρώην βρετανικής αποικίας.
Το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας τυπώθηκε την νύχτα σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα, έναντι 80.000 υπό κανονικές συνθήκες, ενώ μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας, με αναμμένους τους φακούς των κινητών τους, αφήνοντας σημειώματα και χαιρετώντας το προσωπικό στα παράθυρα και τους εξώστες.
Φωτογράφος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρέθηκε το βράδυ στα γραφεία της εφημερίδας. Ηταν κάτι σαν reunion ή κηδεία. «Ηταν μια ευκαιρία για να συγκεντρωθούν όλοι οι συνάδελφοι, ήταν μια ιστορική στιγμή».
Αν και το διοικητικό συμβούλιο είχε προτείνει την έκδοση του τελευταίου φύλλου της εφημερίδας το Σάββατο, η διεύθυνση της εφημερίδας αποφάσισε να επισπεύσει το κλείσιμο λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια του προσωπικού, καθώς οι αρχές έκαναν σαφές ότι η έρευνα κατά της εφημερίδας συνεχίζεται και εργαζόμενοι μπορεί να γίνουν στόχος της.
Αλλωστε, ο βασικός συντάκτης των κύριων άρθρων της εφημερίδας, που υπέγραφε ως Λι Πινγκ, συνελήφθη χθες το πρωί. 


Μία εβδομάδα πριν περισσότεροι από 500 αστυνομικοί έκαναν έφοδο στα γραφεία της εφημερίδας για έρευνα, η οποία συνδεόταν , σύμφωνα με τις αρχές με την δημοσίευση άρθρων που καλούσαν για την επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας.
Πέντε στελέχη της εφημερίδας, ανάμεσά τους και ο διευθυντής της Ράιν Λο και ο γενικός διευθυντής Τσούνγκ Κιμ-χουνγκ, συνελήφθησαν και κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον τους για συνεργασία με ξένες δυνάμεις κατά της εθνικής ασφάλειας της Κίνας, βάσει του νόμου περί «εθνικής ασφαλείας».
Τη «σφραγίδα» στο θάνατο της εφημερίδας έβαλε το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων, που καθιστά αδύνατη την κυκλοφορία της αφού η εταιρεία δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της.

Ο νόμος περί εθνικής ασφαλείας επιβλήθηκε από το Πεκίνο του 2020 και αποτελεί κατάφωρη προσβολή των ελευθεριών που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ ως «Ειδική Διοικητική Περιοχή», που διέπεται από ειδικό καθεστώς μετά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997.
Η νομοθεσία θεσπίσθηκε από το Πεκίνο σε απάντηση της εξέγερσης που συγκλόνισαν το Χονγκ Κονγκ κατά της αυξανόμενης επιρροής του κινεζικού καθεστώτος επί των υποθέσεων του σημαντικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.
Η ιστοσελίδα της Apple Daily θα παραμείνει σε λειτουργία, ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία έκδοσης της εφημερίδας, η Next Digital, η οποία εξέδιδε την Apple Daily του Χονγκ Κονγκ και συνεχίζει να εκδίδει την Apple Daily της Ταϊβάν.
«Ολες οι θυγατρικές της Next Digital είναι οικονομικά ανεξάρτητες. Η λειτουργία της ηλεκτρονικής έκδοσης της Apple Daily στην Ταϊβάν δεν επηρεάζεται», διευκρίνισε σε ανακοίνωση προς τους αναγνώστες η εταιρεία.