ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

O πάπας της προσωποκεντρικής δημοσιογραφίας


Ο Χρήστος Ξανθάκης γράφει για τον γενάρχη του People

Μιας και η ελληνική επικαιρότητα ψοφάει σιγά σιγά λόγω θέρους (μην προσπαθείτε να με κάνετε να γράψω για τις κάμερες στον Αθήνα 984!), ας πιάσουμε και λίγο τα του εξωτερικού. Προχτές είχαμε.. τον επικήδειο της Τζάνετ Μάκολμ, σήμερα έχουμε δυο λόγια για άλλη μια σημαντική προσωπικότητα των εντύπων που μας άφησε πρόσφατα. Για τον Ρίτσαρντ Στόλεϋ που εξεμέτρησε το ζην σε ηλικία 92 ετών και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο πάπας της νέας, προσωποκεντρικής δημοσιογραφίας.
Διότι ήταν ο άνθρωπος που σκέφτηκε, δούλεψε και υλοποίησε το πρότζεκτ περιοδικό “People” και το οδήγησε στην κορυφή των κυκλοφοριών και των αναγνωσιμοτήτων.
* Ων παλιά καραβάνα στον οργανισμό Time Inc. και διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό “Life”, γνώριζε την έντυπη δημοσιογραφία απ’ έξω κι ανακατωτά. Κι όταν έπεσαν σκέψεις στο τραπέζι για ένα περιοδικό που θα κεντράρει στα πρόσωπα, στρώθηκε στη δουλειά. Και κάπως έτσι έσκασε μύτη στα κιόσκια το εβδομαδιαίο “People” το Μάρτιο του 1974 με εξώφυλλο την Μία Φάρροου, που εκείνη την εποχή πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Ο μεγάλος Γκάτσμπυ». Για να σπάσει ταμεία από την πρώτη μέρα κιόλας, να καταστεί απολύτως κερδοφόρο εντός 18 μηνών και να καταθέσει αμύθητα ποσά στα ταμεία της μαμάς εταιρείας!
* Η φιλοσοφία του Στόλεϋ για το “People”; Ορίστε σε λίγες λέξεις:
«Γράφουμε για συνηθισμένους ανθρώπους που κάνουν ασυνήθιστα πράγματα και για ασυνήθιστους ανθρώπους που κάνουν συνηθισμένα πράγματα. Δεν γράφουμε ποτέ για συνηθισμένους ανθρώπους που κάνουν συνηθισμένα πράγματα».
Και μια ακόμη ντιρεκτίβα:
«Το όμορφο πουλάει πιο πολύ απ’ το άσχημο, το νέο πουλάει πιο πολύ απ’ το παλιό, οι ταινίες πουλάνε πιο πολύ απ’ την τηλεόραση, η τηλεόραση πουλάει πιο πολύ απ’ τον αθλητισμό και όλα ανεξαιρέτως πουλάνε πιο πολύ απ’ την πολιτική».
* Ο αντίλογος; Μια κατευθυντήριος γραμμή που οι εχθροί του “People” και της συναφούς δημοσιογραφίας απέδιδαν στους υπεύθυνους του περιοδικού:
«Κανενός άρθρου η ανάγνωση δεν πρέπει να υπερβαίνει σε χρόνο ένα περιποιημένο χέσιμο»!

- από τη στήλη medioΠΙΛΑΦΟ στο newpost