ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους - Καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από την ερχόμενη Δευτέρα

Τέλος τα self test για τους πλήρως εμβολιασμένους 

Την άρση αρκετών περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Μεταξύ άλλων από την Πέμπτη καταργείται η.. υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα δε θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Παράλληλα θα υπάρξουν αλλαγές στην υποχρεωτικότητα των self tests.
Η Βάνα Παπαευαγγέλλου διευκρίνισε ότι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους παύει να είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, όπως είπε, θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους και εξωτερικά όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Ειδικότερα:
Από αύριο, Πέμπτη:
  • Καταργείται από τις 05.00 η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου
  • Καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Καταργούνται τα υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους και αθλούμενους σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Αυξάνεται στην εστίαση ο αριθμός ανά τραπέζι σε 10 άτομα από 6
  • Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα
  • Στις οργανωμένες παραλίες έως 120 άτομα ανά 1000 τ
Σχετικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.