ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Ο εκνευρισμός του δημοσιογράφου και η ενημέρωση της κλειδαρότρυπας


Το πρωί του Σαββάτου δημοσιογράφος, πολύπειρος και όχι χθεσινός, εκνευρίστηκε από μήνυμα ακροατή που τον εγκαλούσε επειδή μετέδωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή του αποσπάσματα του.. ημερολογίου τής Καρολάιν, γράφοντάς του ότι αυτά αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Ο εκνευρισμένος δημοσιογράφος υποστήριξε ότι δεν είναι προσωπικά δεδομένα τα στοιχεία της δικογραφίας, χαρακτήρισε άσχετους όσους υποστηρίζουν το αντίθετο, είπε ότι ο δημοσιογράφος επιβάλλεται να μην αποκρύπτει στοιχεία και επικαλέστηκε γι’ αυτό τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ!
Με τους «άσχετους», όμως, ευθυγραμμίστηκε η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που ακολούθησε μερικές ώρες μετά: «Οι δημοσιογράφοι, κατά συνέπεια, οφείλουν να απέχουν από δημοσιεύματα που θίγουν τον πυρήνα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και των οικείων τους. Η δημοσιογραφία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπηρετεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ούτε να υποκαθιστά την Δικαιοσύνη», αναφέρει η Ένωση.
Βέβαια, πέρα από όσα ανακοινώνει η ΕΣΗΕΑ, υπάρχει η λογική και η ηθική που αντικρούει τα όσα υποστήριξε ο ραδιοφωνικός παραγωγός. Δεν είναι δημοσιοποιήσιμα όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μια δικογραφία. Δεν είναι υποχρέωση, ούτε δικαίωμα, του δημοσιογράφου να παρουσιάζει, λόγου χάρη, την περιγραφή ενός φόνου με σκληρές αναφορές. Δεν αποκρύπτει στοιχεία αν δεν δημοσιεύσει, για παράδειγμα, τον τεμαχισμό ενός θύματος από τον θύτη. Δεν είναι δημοσιογραφία η τυμβωρυχία. Ούτε υπηρετούν την ενημέρωση τα κείμενα δημοσιογράφων με τη λογική τής κλειδαρότρυπας. Υπηρετούν την αρρωστημένη περιέργεια ενός αδηφάγου κοινού.
- από το Harddog