ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Στο εδώλιο η Βαλερί Μπακό για τον φόνο του βασανιστή πατριού και μετέπειτα... συζύγου της


Μια ιστορία κακοποίησης, παιδεραστίας και σεξουαλικής βίας απασχολεί τις μέρες αυτές τη Γαλλία. Η 40χρονη Βαλερί Μπακό, σήμερα δικάζεται για τον φόνο του πατριού της, που τη βίαζε από όταν ήταν 12 ετών, τη βασάνιζε και στη συνέχεια την παντρεύτηκε, συνεχίζοντας τον κύκλο της ενδοοικογενειακής βίας.
Η δίκη της Βαλερί Μπακό διεξάγεται στο δικαστήριο του Σαόν ε Λουάρ, στην κεντρική Γαλλία, με τα ΜΜΕ να την παρομοιάζουν με τη Ζακλίν Σοβάζ, μια 60χρονη που καταδικάστηκε το 2014 διότι σκότωσε τον σύζυγό της έπειτα από δεκαετίες ενδοοικογενειακής βίας, και η οποία αποφυλακίστηκε το 2016 έπειτα από προεδρική χάρη. Η δίκη της Βαλερί αναμένεται να διαρκέσει έως την Παρασκευή.
Σχεδόν 600.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ένα αίτημα με το οποίο ζητούν την αθώωση της Βαλερί Μπακό, η οποία αφηγήθηκε την κόλαση που βίωνε στο βιβλίο «Tout le monde savait» (Όλος ο κόσμος γνώριζε).
Στις 13 Μαρτίου του 2016, η Βαλερί Μπακό, 35 ετών τότε, σκότωσε τον Ντανιέλ Πολέτ, 61 ετών. Με τη βοήθεια των δύο παιδιών της, έθαψε το πτώμα σε ένα δάσος. Ωστόσο κάποιος την κατήγγειλε με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Ομολόγησε αμέσως, δικαιολογώντας την πράξη της έπειτα από ένα μαρτύριο 25 ετών.
Σε ηλικία 12 ετών, ο Ντανιέλ Πολέτ, εραστής της μητέρας της, τη βίασε. Ο Πολέτ καταδικάστηκε και φυλακίστηκε το 1995, εντούτοις όταν αποφυλακίστηκε του επετράπη, το 1997, να επανενταχθεί στην οικογενειακή εστία. Και «όλα ξεκίνησαν όπως πριν», όπως αφηγείται η Βαλερί Μπακό, στο βιβλίο της.
Όταν έμεινε έγκυος στα 17 της, η μητέρα της στράφηκε εναντίον της και η Βαλερί Μπακό θεώρησε πως η σωτηρία της θα ήταν να ζήσει με τον «Ντανί».
Όμως, ο άνδρας επιδεικνύει βιαιότερη συμπεριφορά: τα Χριστούγεννα χτυπάει τη Βαλερί με σφυρί, διότι η γιρλάντα με τα φωτάκια που είχε αγοράσει δεν λειτουργεί. Μια άλλη ημέρα, τη στραγγαλίζει εωσότου λιποθυμήσει, ενώ είναι έγκυος, περιγράφει η κατηγορουμένη.
Και μαζί με αυτήν την καθημερινή σωματική βία, «συνηθισμένη», σύμφωνα με την Μπακό, προστίθεται η πορνεία την οποία της επιβάλει ο σύζυγός της, δίνοντάς της ακόμη κι «οδηγίες» μέσω ενός ακουστικού για να ικανοποιήσει καλύτερα τον πελάτη.
«Φοβόμουν. Όλη την ώρα», γράφει. «Ήθελα να φύγω χίλιες φορές», διαβεβαιώνει αλλά φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από τον βίαιο σύζυγό της, που την απειλεί συχνά με πιστόλι.
Αυτό που θα την οδηγήσει στο έγκλημα είναι ο φόβος ότι η κόρη της Καρλίν θα υποστεί την ίδια μοίρα. Στα 14 της ομολογεί στη μητέρα της ότι ο πατέρας της τη ρώτησε «πώς ήταν σεξουαλικά».
Στις 13 Μαρτίου του 2016, παίρνει το όπλο που ο σύζυγός της κρατούσε φυλαγμένο στο αυτοκίνητό του και τον πυροβολεί στον αυχένα. Δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα: το θύμα ήταν στο τιμόνι, με γυρισμένη προς τα εκείνη την πλάτη.
Όμως, ο δικηγόροι της κατηγορουμένης κάνουν λόγο «για ακραία βία που υπέστη για σχεδόν 25 χρόνια και τον φόβο της να δει το ίδιο να συμβαίνει σε βάρος της ίδιας της της κόρης».