ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Εισβολή αστυνομικών στην εφημερίδα Apple Daily - Πέντε συλλήψεις δημοσιογράφων


Εκατοντάδες αστυνομικοί του Χονγκ Κονγκ έκαναν έφοδο στην ταμπλόιντ εφημερίδα Apple Daily, που υποστηρίζει το κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας στην πόλη και συνέλαβαν πέντε στελέχη.. της, δυνάμει του «νόμου για την εθνική ασφάλεια».
Τα πέντε μέλη της συντακτικής ομάδας συνελήφθησαν για «αθέμιτη σύμπραξη με ξένη χώρα ή ακραία στοιχεία που έχουν σκοπό να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», ανέφερε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Τα πέντε πρόσωπα που συνελήφθησαν καταλάμβαναν διευθυντικές θέσεις στη Next Digital, μητρική εταιρεία της Apple Daily του επιχειρηματία Τζίμι Λάι.
Η εφημερίδα, που αναμετέδιδε απευθείας μέσω Facebook πλάνα στη διάρκεια της εφόδου της αστυνομίας, διευκρίνισε ότι ο διευθυντής της εφημερίδας Ράιαν Λο είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν. Στα πλάνα εικονίζονται αστυνομικοί καθώς στήνουν περίμετρο ασφαλείας και μπαίνουν στο κτίριο της εφημερίδας.
Η σημερινή είναι η δεύτερη έφοδος στα γραφεία της Apple Daily μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Ο δισεκατομμυριούχος Τζίμι Λάι, ιδιοκτήτης της εφημερίδας αυτής, που κυκλοφόρησε το 1995, κατηγορήθηκε για αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις μετά την πρώτη έφοδο, τον Αύγουστο του 2020. Ο 73χρονος επιχειρηματίας είναι σήμερα φυλακισμένος μετά τις καταδίκες του επειδή συμμετείχε σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.
Η Apple Daily υποστηρίζει σταθερά το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας από το 2019. Οι ογκώδεις διαδηλώσεις του αμαυρώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια.
Δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι ο τρόπος που χειρίζεται το Πεκίνο το Χονγκ Κονγκ σηματοδοτεί το τέλος της αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα», που είχε συμφωνηθεί να διέπει την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα από το Λονδίνο το 1997. Θεωρητικά, η πόλη θα είχε ευρεία αυτονομία ως το 2047.
Ο διευθυντής της Apple Daily Ράιαν Λο είχε παραδεχθεί μιλώντας τον Μάιο στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εφημερίδα βρίσκεται «σε κρίση» μετά τη φυλάκιση του ιδρυτή και βασικού της μετόχου, διαβεβαιώνοντας όμως ταυτόχρονα πως οι δημοσιογράφοι της είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κυκλοφορία της.
Σε πρόσφατη δημόσια συζήτηση, οι εργαζόμενοι ρώτησαν τι θα πρέπει να κάνουν αν συλληφθεί. «Αναμεταδώστε το απευθείας», απάντησε ο Ράιαν Λο.