ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Mια ξεχωριστή συναυλία στο Ηρώδειο


Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, στις 21:00, παρουσιάζει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, μια ξεχωριστή.. συναυλία στο Ηρώδειο, στην πρώτη μεγάλη φετινή εμφάνισή της παρουσία κοινού. Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2 και το Τρίτο Πρόγραμμα.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, θα ερμηνεύσει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου, «Το ειδύλλιο του Ζίγκφριντ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883) και τη Συμφωνία αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 61, του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856).
«Το ειδύλλιο του Ζίγκφριντ» είναι ένα κομψοτέχνημα για ορχήστρα και από τα λιγοστά μη οπερατικά έργα του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη. Πρόκειται για ένα συμφωνικό ποίημα το οποίο ο Βάγκνερ έγραψε ως δώρο γενεθλίων στη δεύτερη γυναίκα του Κόζιμα -κόρη του συνθέτη Φραντς Λιστ- μετά τη γέννηση του παιδιού τους, Ζίγκφριντ, το 1869.
Το πρωί των Χριστουγέννων του 1870, ο συνθέτης, επικεφαλής μικρής ορχήστρας, πρωτόπαιξε το κομμάτι στα σκαλιά της βίλας του στο Τρίμπσεν της Λουκέρνης, ξυπνώντας ευχάριστα τη γυναίκα του, η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν. Αν και ο Βάγκνερ ήθελε το συγκεκριμένο έργο να παραμείνει ιδιωτική σύνθεση, τελικά επέκτεινε την ενορχήστρωση και χρησιμοποίησε στοιχεία του στην όπερα «Ζίγκφριντ», η οποία παρουσιάστηκε το 1876.
Η Συμφωνία αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 61, γράφτηκε μεταξύ 1845-46 κι ενώ ο Σούμαν είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα παράνοιας, γεγονός που καθυστέρησε την ολοκλήρωση του έργου, χωρίς ωστόσο να μειώνει στο ελάχιστο την ωριμότερη, πλέον, και λαμπερή γραφή του. Ολόκληρη η Δεύτερη Συμφωνία χαρακτηρίζεται από την αντίσταση του πνεύματος και την πάλη στην αρρώστια και στις πνευματικές διαταραχές του συνθέτη. Σε αυτήν ο Σούμαν παρουσιάζει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σύνθεσης, μιας και πριν τη γράψει, μελέτησε σοβαρά τα κεφάλαια της μορφολογίας και της αντίστιξης.
Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883): «Το ειδύλλιο του Ζίγκφριντ», WWV 103
Συμφωνικό ποίημα για ορχήστρα
Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856): Συμφωνία αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 61
Sostenuto assai – Αllegro ma non troppo
Scherzo (Αllegro vivace)
Adagio espressivo
Allegro molto vivace
Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, στις 21:00
Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Προϊστάμενος τμήματος ηχογραφήσεων Μουσικών Συνόλων: Μιχάλης Συγλέτος
Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Δ/νση παραγωγής ΕΣΟ: Μαρία Κοπανά
Δ/νση παραγωγής: Μαριάννα Ροζάκη
Δ/νση φωτογραφίας: Βασίλης Μητρόπουλος
Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου
Φωτογραφίες: Λευτέρης Σαμοθράκης
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία το κοινό μπορεί να προμηθεύεται από τα κεντρικά ταμεία του Φεστιβάλ και το ταμείο του Ηρωδείου.