ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Γιατί μείωσαν ξαφνικά τα self tests στα σχολεία;


Ποιοι ήταν οι λόγοι που επέβαλαν την πραγματοποίηση της αρχικής απόφασης για 2 self test στα σχολεία και γιατί αποφασίστηκε ξαφνικά και χωρίς καμιά εξήγηση, η περικοπή τους στο ένα τεστ.. την εβδομάδα.
Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση 39 βουλευτών του, ύστερα από πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές,  η κυβέρνηση χωρίς να δώσει καμία εξήγηση, ξαφνικά αποφάσισε να αλλάξει τακτική στη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων κορονοϊού (self-tests) σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό. Και από δύο την εβδομάδα τα μείωσε σε ένα.
Εύλογο είναι, η ξαφνική αυτή αλλαγή να προκαλεί ερωτηματικά και αναστάτωση τόσο σε γονείς αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα τα self-tests είχαν διαφημιστεί τόσο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και από τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ ως το κλειδί για την ανάσχεση της πανδημίας.
Παραμένει ασαφές βάσει ποιων επιστημονικών κριτηρίων, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έγινε αυτή η αλλαγή κι αν για αυτήν υπήρξε εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθώς μέλη της επιτροπής με δημόσιες παρεμβάσεις τους εκθέτουν την κυβέρνηση, ισχυριζόμενα ότι δεν έχουν εισηγηθεί την περικοπή των self tests.
Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι «η δική μας απόφαση ήταν για δύο τεστ την εβδομάδα». Ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι στις αρχικές συζητήσεις οι ειδικοί ζητούσαν ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα.
Τονίζουν στην ερώτηση τους ότι είναι σαφές ότι για άλλη μια ακόμη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει την ελληνική κοινωνία, διαχειρίζεται με φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα τη διαχειριστική της ανεπάρκεια, αδρανεί και δε λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση στα σχολεία.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει ποιοι λόγοι επέβαλαν την τροποποίηση της αρχικής απόφασης για πραγματοποίηση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα στην σχολική κοινότητα και γιατί μειώθηκαν στο μισό.
Παράλληλα καλούν τον υπουργό, να λάβει άμεσα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης για την αποτροπή διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού εντός των εκπαιδευτικών δομών μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής περιόδου, χωρίς την μετακύλιση του οικονομικού κόστους στους γονείς και στους εργαζόμενους.
Ζητούν επίσης να τους γνωστοποιηθούν οι εισηγήσεις της Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα των self-test στα σχολεία.