ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Δεν πρέπει να πληρώνουμε για την ενημέρωσή μας;


To TVXS είναι ένα εξαιρετικό site, από τα καλύτερα στη χώρα μας και πολύ βελτιωμένο το τελευταίο διάστημα.
Το TVXS λοιπόν θέλει να αποκτήσει συνδρομητές ώστε να είναι 100% ανεξάρτητο οικονομικά.. Ζητάει το μήνα, ως ελάχιστο πακέτο, μόλις 2,9 ευρώ, Τίποτα δηλαδή, όσο μία μπύρα σε ένα καφέ έξω. Γι αυτό και πολλά άρθρα του τα κλειδώνει. Δεν μπορείς να τα διαβάσεις αν δεν είσαι συνδρομητής.
Αποτρεπτικό θα έλεγα. Σκεφτείτε πως στα 5 βασικά του θέματα σήμερα, κάποια στιγμή, τα 4 ήταν κλειδωμένα. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι μία σωστή μέθοδος. Αν αξίζουν τα 2,9 ευρώ; Ούτε καν να το ρωτάτε. Αλλωστε το TVXS είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.
Στην Ελλάδα κάνει κάτι αντίστοιχο, εδώ και πολλά χρόνια το ThePressProject - κατ' εμέ, ίσως το καλύτερο site στην Ελλάδα, στον τρόπο λειτουργίας του. Αλλά το κάνει διαφορετικά, όχι με κλειδωμένα άρθρα. Ζητάει συνδρομή από τους αναγνώστες του ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και, μάλιστα, χωρίς διαφημίσεις. Ενα καθαρό site. Και αισθητικά αλλά και λειτουργικά, δεν έχεις 10 διαφημιστικά παράθυρα να ανοίγουν προκειμένου να διαβάσεις ένα κείμενο, να σου σπάνε τα νεύρα.
Υπάρχει και το Inside Story, ένα πολύ ενδιαφέρον site έρευνας που στηρίζεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του με όλα τα άρθρα του κλειδωμένα εκτός από κάποια που παρέχονται ελεύθερα. Αλλο μοντέλο αυτό, ξεχωριστό.
Και μην ξεχνάμε στα ανεξάρτητα ΜΜΕ και την «Εφημερίδα των Συντακτών», τη ναυαρχίδα όλων θα έλεγα, που είναι συνεταιριστική. Αλλά αυτή διαθέτει ένα σημαντικό όπλο για τα έσοδά της, την έντυπη έκδοση που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Οι αναγνώστες της την πληρώνουν για να τη διαβάζουν. Αλλά το διαδίκτυο είναι κάτι διαφορετικό από το χαρτί και απευθύνεται σε άλλων ηλικιών κοινό.
Αξίζει να πληρώσουμε για την ενημέρωση που θέλουμε, να πληρώνουμε ανεξάρτητα ΜΜΕ ώστε να συνεχίζουν να υπάρχουν; Την απάντηση ας τη σκεφτούμε όλοι μας. Και αν εξαφανίζονταν, τι θα κάναμε τότε;
* Δεν κατηγορώ τα ΜΜΕ που ανήκουν σε ιδιοκτήτες, μην παρεξηγηθώ. Υπάρχουν πολύ καλά ΜΜΕ και πάρα πολλά μάλιστα...
Δημήτρης Κανελλόπουλος / e-tetradio