ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Παίζουν -επιτέλους- τα κομμένα ρεπορτάζ στην ΕΡΤ


Στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» θα μεταδοθούν σήμερα Δευτέρα 17/5, στις 23.00, στην ΕΡΤ1,  «Ο κύκλος της βίας» του Γιάννη Σουλιώτη για την αστυνομική αυθαιρεσία και το «Ποιος φυλάει τους.. φύλακες» της Μάχης Νικολάρα για τη λογοκρισία στα social media.
Επρεπε να περάσει κοντά ένα δίμηνο για να μεταδοθούν τα δύο ρεπορτάζ και αφού το θέμα έφτασε μέχρι και την ΕΣΗΕΑ αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς.
Στο πρώτο, «Ο κύκλος της βίας», ήταν ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Φώτης Καφαράκης που μπήκε στο μοντάζ και σταμάτησε την εκπομπή.
Στο δεύτερο, τη λογοκρισία είχε αποκαλύψει η Μάχη Νικολάρα
Ήμουν στο μοντάζ όταν έμαθα ότι το ρεπορτάζ μου κόβεται και ετοιμάζεται εσπευσμένα άλλο θέμα για να αντικαταστήσει το δικό μου. Ακολούθως ενημερώθηκα και επισήμως ότι το ρεπορτάζ μου δεν θα παίξει αν και ήταν πλέον έτοιμο και προγραμματισμένο για το επεισόδιο της εκπομπής «Ειδικές Αποστολές» που προβλήθηκε τη Δευτερά 12/4. Γιατί κόπηκε ένα θέμα για τη λογοκρισία στα social media; Εξήγηση σοβαρή και τεκμηριωμένη δεν έλαβα αν και το ζήτησα πολλές φορές και γραπτώς και προφορικά.Έχω τις υποψίες μου βέβαια, για τους πραγματικούς λόγους που κόπηκε όχι μόνο το συγκεκριμένο θέμα αλλά και άλλα που θα αναφέρω παρακάτω. Άλλωστε, τόσα χρόνια στην ΕΡΤ, γνωρίζω και για το φόβο και για την άγνοια και για τον υπερβάλλοντα ζήλο και για την προκατάληψη που σκιάζουν τα γραφεία όπου λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΕΡΤ αναφέρεται:

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021, στις 23:00, στην ΕΡΤ1, το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Ειδικές Αποστολές» παρουσιάζει δύο νέες έρευνες, που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

«Φάκελος αστυνομική αυθαιρεσία»
Ο Γιάννης Σουλιώτης, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στην πλατεία Νέας Σμύρνης, ερευνά περιστατικά αστυνομικής βίας και επιχειρεί να αναδείξει τα βαθύτερα αίτια του ευαίσθητου αυτού κοινωνικού ζητήματος.
Ο δημοσιογράφος της εκπομπής μιλάει με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, με συνδικαλιστές και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και με πολίτες που έχουν κάνει καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.
«Ποιος φυλάει τους φύλακες»
Η Μάχη Νικολάρα αναδεικνύει το ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης του περιεχομένου του Facebook και των άλλων μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη, που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξει σύντομα ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία των πολιτών, της αγοράς και της δημοκρατίας.
Στην εκπομπή μιλούν η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο Τζον Σάμπλες, αντιπρόεδρος του Cato Institute και μέλος Facebook Oversight Board και άλλοι ειδικοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αρχισυνταξία: Σταυρούλα Χριστοφιλέα
Υπεύθυνη ερευνών: Ελβίρα Κρίθαρη
Δημοσιογραφική ομάδα: Μάχη Νικολάρα, Γιάννης Σουλιώτης
Μοντάζ: Πέτρος Κωστράκης, Αθανάσιος Ντόβας, Αντώνης Γασπαρινάτος, Δημήτρης Κλάγκος
Διεύθυνση παραγωγής: Περικλής Ε. Παπαδημητρίου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος, Γιάννης Γεωργιουδάκης
Υπεύθυνος εκπομπής: Φάνης Παπαθανασίου