ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Aνοιχτή επιστολή προς τη Σακελλαροπούλου για τη φωτογράφιση στον φράχτη του Έβρου


Aνοιχτή επιστολή στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη φωτογράφηση στον φράχτη του Έβρου, έστειλε το Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής.. Πολιτικής του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
«Να εντάξετε στον άμεσο προγραμματισμό σας μία επίσκεψη, στην κόλαση του Καρά-Τεπέ, ή στον ποντικομαχαλά της ΒΙΑΛ, ή στο Κλειδί, στην Νέα Μαλακάσσα, στα υπόγεια ενός οποιουδήποτε αστυνομικού τμήματος, σε ένα οποιοδήποτε ΠΡΟΚΕΚΑ της ενδοχώρας. Για να διαπιστώσετε εκεί με τα μάτια σας την φρίκη σε όλο της το μεγαλείο» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Αναλυτικά η επιστολή:
Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
την ώρα που οι εστίες πολέμου παραμένουν ανοιχτές, την ώρα που το δράμα του Παλαιστινιακού λαού κορυφώνεται, την ώρα που πρόσφυγες εξακολουθούν να πνίγονται στην Μεσόγειο και το Αιγαίο, την ώρα που η Ελλάδα καταγγέλλεται διεθνώς για μαζικές παράνομες επαναπροωθήσεις, την στιγμή που μερικές χιλιάδες πρόσφυγες-μεταξύ τους και πολλοί ήδη αναγνωρισμένοι- προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες πεινασμένοι και άστεγοι, την στιγμή που ο καθολικός αποκλεισμός για τα προσφυγόπουλα από την εκπαίδευση συνεχίζεται, την ώρα που το δικαίωμα της πολιτογράφησης ουσιαστικά καταργείται, εσείς ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επιλέξατε να φωτογραφηθείτε με φόντο τον φράχτη του Έβρου!
Έπειτα απ' αυτό, ειλικρινά, και όχι για λόγους εντυπώσεων, σας ζητούμε να εντάξετε στον άμεσο προγραμματισμό σας μία επίσκεψη, στην κόλαση του Καρά-Τεπέ, ή στον ποντικομαχαλά της ΒΙΑΛ, ή στο Κλειδί, στην Νέα Μαλακάσσα, στα υπόγεια ενός οποιουδήποτε αστυνομικού τμήματος, σε ένα οποιοδήποτε ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης) της ενδοχώρας. Για να διαπιστώσετε εκεί με τα μάτια σας την φρίκη σε όλο της το μεγαλείο. Για να μάθετε τι ζωή περνούν εκεί οι πρόσφυγες. Και έπειτα να σκεφτείτε ξανά, σε πόσο μεγαλύτερη εξαθλίωση μπορεί να οδηγήσει τις ζωές αυτών των ανθρώπων, ο βαρύς αρνητικός συμβολισμός που παράγει η φωτογράφιση σας στον φράχτη.
Υ.Γ. Έτσι κι αλλιώς να ξέρετε, πως με τούτα και τ' άλλα, τις νύχτες ο Σοφοκλής, η Αντιγόνη, ο ικέτης Οιδίποδας, όσοι διάβασαν την αρχαία αλλά κυρίως όσοι και όσες ζουν την σύγχρονη τραγωδία, τις νύχτες κοιμούνται πιο ανήσυχα. Και μην ξεχνάτε «ευημερούν οι πόλεις που φιλοξενούν» κι όχι αυτές που χτίζουν τείχη.