ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

Νεανικός φεστιβαλικός κινηματογράφος στο ERTFLIX


Μαθητές που υψώνουν τη φωνή τους απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και παιδιά που αφηγούνται ιστορικά γεγονότα μέσα από το δικό τους, διαυγές βλέμμα. Νέοι που ψάχνουν διέξοδο.. στα αδιέξοδα του σήμερα και πρόσωπα που περνούν δοκιμασίες στη δύσκολη σχολική ζωή της εφηβείας. Νεανικές ταινίες που ξεχώρισαν στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας έρχονται στην ειδική κατηγορία της δωρεάν πλατφόρμας της ΕΡΤ, το ERTFLIX. Στην κατηγορία ΤΑΙΝΙΕΣ / ΝΕΑΝΙΚΕΣ, ο κινηματογραφικός φακός συναντά τους νεαρούς πρωταγωνιστές από όλο τον κόσμο και εστιάζει σε στιγμές λαμπερές αλλά και δύσκολες. Ιστορικές και επίκαιρες. Γεμάτες πλούσια συναισθήματα, και φρέσκια ματιά σε όλα τα είδη κινηματογράφησης: μυθοπλασία, animation και ντοκιμαντέρ.
Στην οθόνη του ERTFLIX, ο κόσμος των νέων όπως είναι.
«Μικροπλαστικά παντού»
(Microplastic Madness)
Οι μαθητές σε ένα δημόσιο σχολείο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης αποφασίζουν να αναλάβουν δράση για τα πλαστικά απόβλητα. Αναλαμβάνοντας το ρόλο πολιτών, επιστημόνων και ακτιβιστών της κοινότητας, συλλέγουν στοιχεία, φροντίζουν για την ενημέρωση των κατοίκων και φτάνουν μέχρι το δημαρχείο με σκοπό να ενημερώσουν για τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης μικροπλαστικών στην καθημερινή ζωή. Εξαιρετικά ενημερωτικό, ακούραστο και επίκαιρο ντοκιμαντέρ, στο οποίο αφηγούνται με τη βοήθεια του stop-motion animation οι ίδιοι οι μικροί του ήρωες.
Ατσούκο Κουέρκ, Ντέμπι Λι Κόεν | ΗΠΑ, 2020

Φρίτζι: Μια επαναστατική Ιστορία
(Fritzi: A Revolutionary Tale)
Πώς αλλάζει ένα κορίτσι τη ροή της Ιστορίας και μαζί και ολόκληρο τον κόσμο; Η ιστορική αναδρομή συνδυάζεται με το animation για να παρουσιάσει την ιστορία της 12χρονης Φρίτζι στην ανατολική Γερμανία του 1989 που προκειμένου να συναντήσει τη χαμένη φίλη της αποφασίζει να περάσει το επικίνδυνο Τείχος που χωρίζει την Ανατολή από την Δύση για να επανενωθεί με αυτή.
Ραλφ Κούκουλα, Ματίας Μπρουν | Γερμανία/Βέλγιο/Λουξεμβούργο/Τσεχία, 2019

Μπίντι
(Binti)Η ιστορία της νεαρής vlogger Μπίντι από το Κονγκό, που περισσότερο κι από την αύξηση των συνδρομητών στο κανάλι της, επιθυμεί να αποκτήσει άσυλο στη νέα της πατρίδα, το Βέλγιο. Η ταινία υιοθετεί την οπτική γωνία του παιδιού για να εξερευνήσει ένα επίκαιρο κοινωνικοπολιτικό θέμα, αλλά και τις έννοιες της αγάπης, της φιλίας, της δύναμης των social media, τις συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πώς η δύναμη και η φαντασία ενός κοριτσιού μπορεί να καταφέρει το φαινομενικά ακατόρθωτο.
Φρεντερίκε Μίγκομ | Βέλγιο, 2019

«Σούνε εναντίον Σούνε»
(Sune vs Sune)
Η συμφιλίωση με τον εαυτό σου, τα συναισθήματά σου και τη θέση σου ανάμεσα στους ομοίους σου είναι μόνο λίγα από τα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο 10χρονος Σούνε σε αυτό το σουηδικό διαμάντι οικογενειακής κινηματογραφικής διασκέδασης. Καθώς ξεκινά την Δ’ δημοτικού, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο, όχι μόνο με το καινούργιο αγόρι της τάξης που λέγεται επίσης Σούνε, αλλά και με το δικό του σύνδρομο κατωτερότητας και τη ζήλεια.
Γιον Χόλμπεργκ | Σουηδία, 2018

«Αχτύπητη ομάδα»
(The Falcons)
Βασισμένη στη δημοφιλή σειρά-ρεκόρ παιδικής λογοτεχνίας στην Ισλανδία, η ταινία αφηγείται την ιστορία του 10χρονου Γιον, που μαζί με τους συμπαίκτες του βρίσκεται σε ένα μεγάλο νησί για να λάβει μέρος στο ετήσιο τουρνουά ποδοσφαίρου. Εκεί, το αγόρι ανακαλύπτει μια άλλη πλευρά του εαυτού του. Όταν τα παιδιά γίνονται μάρτυρες ενός περιστατικού βίας ανάμεσα σε παίκτη της αντίπαλης ομάδας και στον πατέρα του, βάζουν σκοπό να σώσουν το αγόρι από τον άγριο γονιό του. Όμως κανείς δεν τους πιστεύει.
Μπράγκι Θορ Χίνρικσον | Ισλανδία, 2018