ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

Μορφωτικό Ίδρυμα EΣΗΕΑ: Η Αγία Σοφία μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ για την Αγία Σοφία μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς απέστειλε την παρακάτω επιστολή στην Πρέσβη κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην UNESCO και στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων:
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της..
«Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών απευθύνεται στην UNESCO που εκπροσωπεί τον ΟΗΕ, ως θεματοφύλακας των μνημείων του διεθνούς πολιτισμού και έχει εντάξει την Αγία Σοφία στα διακεκριμένα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, να αποτρέψει τη μετατροπή του μνημείου σε μουσουλμανικό τέμενος.
Επιπλέον το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, της πολυπληθέστερης δημοσιογραφικής Ενωσης της χώρας που έχει συμπληρώσει ένα αιώνα λειτουργίας, απευθύνεται στη Διεθνή και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για να συμβάλλουν στην κινητοποίηση της διεθνούς δημοσιογραφικής κοινότητας και να διατηρηθεί ο πολιτιστικός χαρακτήρας του μνημείου της Αγίας Σοφίας.
Με αυτή ακριβώς τη μορφή η Αγία Σοφία θα συνεχίσει, ανά τους αιώνες, ν’ αποτελεί πόλο έλξης της διεθνούς κοινωνίας και όχι ναρκοπέδιο στην ομαλή λειτουργία των φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών.
Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας συνεδρίασε για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.
Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας του τμήματος προτείνει την απόρριψη της προσφυγής και αναφέρει ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτικής εξουσίας. Επίσης, αναφέρει ότι δεν παραβιάζεται ο νόμος του 1934 με τον οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο.