ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Επείγον ένταλμα σύλληψης του Τραμπ εξέδωσε το Ιράν για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Βοήθεια από την Ιντερπόλ για τη σύλληψη του Αμερικανού προέδρου και δεκάδων άλλων που δεν κατονομάζονται, ζήτησε η Τεχεράνη, μετά το ένταλμα που εξέδωσε το Ιράν, καταζητώντας τους για την επίθεση με drone, που σκότωσε τον επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, αρχές Ιανουαρίου, στη Βαγδάτη, όπως δήλωσε τη Δευτέρα, τοπικός εισαγγελέας.
Είναι προφανές ότι ο Τραμπ..
δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο σύλληψης, ωστόσο οι κατηγορίες που του αποδίδει η Τεχεράνη υπογραμμίζουν την αυξημένη ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Ali Alqasimehr δήλωσε σήμερα ότι ο Τραμπ και περισσότεροι από 30 άλλοι, τους οποίους το Ιράν κατηγορεί ότι εμπλέκεται στην επίθεση της 3ης Ιανουαρίου που σκότωσε τον Στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, αντιμετωπίζουν «κατηγορίες δολοφονίας και τρομοκρατίας», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο Alqasimehr δεν κατονόμασε κανέναν άλλον καταζητούμενο του εντάλματος, παρά μόνο τον Τραμπ, αλλά τόνισε ότι το Ιράν θα επιμείνει στη δίωξή του ακόμη και μετά τη λήξη της προεδρίας του.
Η Ιντερπόλ, με έδρα τη Λυών της Γαλλίας, δεν έχει σχολιάσει ακόμη το ιρανικό αίτημα.
Ο Alqasimehr ανέφερε επίσης ότι το Ιράν ζήτησε να εκδοθεί «κόκκινη ειδοποίηση» για τον Τραμπ και τους άλλους. Η «κόκκινη ειδοποίηση» αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο αιτήματος σύλληψης που εκδίδει η Ιντερπόλ.
Συνήθως, οι αρχές των χωρών όπου βρίσκεται ο καταζητούμενος καταλήγουν να κάνουν τις συλλήψεις εκ μέρους της χώρας που το ζητά. Οι ανακοινώσεις ωστόσο, δεν μπορούν να αναγκάσουν τις χώρες να συλλάβουν ή να εκδώσουν υπόπτους που βρίσκονται στο έδαφός τους, αλλά μπορούν να θέσουν υπό περιορισμό τον καταζητούμενο ηγέτη και να απαγορεύσουν στον ύποπτο να συνεχίσει το ταξίδι του.
Αφού λάβει ένα αίτημα, η Ιντερπόλ συνεδριάζει και συζητά εάν θα κοινοποιήσει ή όχι τις πληροφορίες στα κράτη μέλη της. Η Ιντερπόλ δεν έχει καμία υποχρέωση δημοσιοποίησης οποιασδήποτε από τις ειδοποιήσεις, αν και ορισμένες δημοσιεύονται στον ιστότοπό της.
Είναι απίθανο η Ιντερπόλ να δεχτεί το αίτημα του Ιράν, καθώς η κατευθυντήρια γραμμή της για τέτοια αιτήματα, της απαγορεύει να «αναλάβει οποιαδήποτε παρέμβαση ή δραστηριότητες πολιτικού» χαρακτήρα.
Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Σουλεϊμανί, ο οποίος ηγείτο αποστολής των Φρουρών της Επανάστασης, και άλλους υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους, στην αεροπορική επίθεση του Ιανουαρίου, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με μη επανδρωμένο σκάφος. Έγινε μετά από μήνες έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Άμεση ήταν η αντίδραση του Ιράν, με μια βαλλιστική πυραυλική επίθεση που κατά αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.