ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Γίνε και εσύ γιατρός με 17.000 ευρώ τον χρόνο

Η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύει το πρώτο Ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με διάρκεια τέσσερα έτη και κόστος... πάνω από 65.000 ευρώ.  Το πρόγραμμα θεωρητικά απευθύνεται σε αλλοδαπούς, όμως είναι απορίας άξιον τι θα γίνει όταν γραφτεί ο πρώτος Ελληνας σε αυτό, αγοράζοντας ισότιμο πτυχίο..
με τους γιατρούς των ΑΕΙ...
Δεν έχασε χρόνο η Ιατρική του ΑΠΘ και μόλις λίγες μέρες μετά την ψήφιση του σαρωτικού πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΞΠΠΣ) για αλλοδαπούς φοιτητές εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, με δίδακτρα, επιχειρώντας έτσι να κάνει την αρχή για την αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου.
Σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Αστέριος Καραγιάννης, ανέφερε ότι δούλευαν το πρόγραμμα ήδη από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο: «Είμαστε πανέτοιμοι να λειτουργήσουμε το πρώτο στην Ελλάδα ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Το δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό και περιμέναμε την ψήφιση του νόμου προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία του. Πλέον θα τρέξουμε όλες τις διαδικασίες με στόχο να προλάβουμε να το θέσουμε σε λειτουργία ήδη από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά», δήλωση η οποία προβληματίζει και προκαλεί το εύλογο ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να προετοιμάζατε ένα πρόγραμμα μήνες ολόκληρους πριν καν κατατεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που επιτρέπει τη λειτουργία τέτοιων προγραμμάτων;»
Σύμφωνα με την περιγραφή του κ. Καραγιάννη, το πρόγραμμα σπουδών του ξενόγλωσσου τμήματος θα είναι ίδιο με αυτό της Ιατρικής με τη διαφορά ότι τα τρία πρώτα χρόνια οι ξένοι φοιτητές θα διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, κάτι το οποίο θα γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ.
Υποστήριξε παράλληλα ότι περιμένουν 60-70 φοιτητές την πρώτη χρονιά λειτουργίας του προγράμματος και είπε ότι τα δίδακτρα θα κυμαίνονται στα 15.000-17.000 ευρώ τον χρόνο, συγκρίνοντας με όρους αγοράς το αντίστοιχο πρόγραμμα της Ιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου τα δίδακτρα φτάνουν τις 20.000 ευρώ.
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον φοιτητικό σύλλογο του Τμήματος, που καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης της Ιατρικής Σχολής να προχωρήσει στη δημιουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα.
«Η στόχευσή τους είναι πολύ συγκεκριμένη, θέλουν να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες φοιτητών, να υψώσουν περισσότερα εμπόδια στην εκπαίδευση παιδιών της λαϊκής οικογένειας» αναφέρει η ανακοίνωση του Φ.Σ. Ιατρικής ΑΠΘ, ενώ την απόφαση καταγγέλλουν και η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, που προειδοποιούν για «γενίκευση των διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε όλα τα ιδρύματα» και για «ένα παράλληλο «ιδιωτικό μοντέλο εκπαίδευσης» που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο σπουδών, σε συρρίκνωση αντικειμένων και σε προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων».

- από ρεπορταζ της Διαλεκτής Αγγελή στην Εφημερίδα των Συντακτών (ολόκληρο ΕΔΩ)