ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

«Μετάφραση» χουντικών διαταγμάτων το ν/σ Χρυσοχοΐδη...

...για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων!

«Μετάφραση» από την καθαρεύουσα των χουντικών διαταγμάτων του 1971 στη δημοτική αποτελεί εν πολλοίς το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων! Αυτό καταδείχθηκε χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ..
Γιάννη Ραγκούση να δίνει μερικά απτά παραδείγματα των ομοιοτήτων ανάμεσα στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη και το Νομοθετικό Διάταγμα 794 του 1971 της χούντας.
Οι ρυθμίσεις που είναι μεταφορά από τον χουντικό νόμο αφορούν τη διάλυση συνάθροισης, την απαγόρευση συνάθροισης, τη συνεργασία οργανωτή αρχών και την ευθύνη οργανωτή.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύσσωμη η αριστερή αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου αναδεικνύοντας την αόρατη γραμμή με τα χουντικά νομοθετήματα. Αρνητικό ήταν και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που θεωρεί ότι λείπουν οι θεσμικές εγγυήσεις που υπήρχαν στην πρόταση νόμου που είχε ετοιμάσει ως δήμαρχος Αθηναίων ο Γιώργος Καμίνης.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσπάθησε αφενός να αποσείσει τη ρετσινιά για τη συνέχιση με τη χούντα και αφετέρου να διασπάσει την απομόνωση της Ν.Δ. (μόνο η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου τον στήριξε...) απευθυνόμενος διαρκώς στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Κάνουν λάθος  αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στις ατραπούς της Ακροδεξιάς» ισχυρίσθηκε.
«Το δικό σας σχέδιο νόμου είναι χειρότερο από της χούντας, γιατί τουλάχιστον η χούντα, όταν ήρθε η ώρα να μεταφέρει την ευθύνη, τη μετέφερε στον οργανωτή και στους ομιλητές. Εσείς με αυτό το σχέδιο νόμου καθιστάτε υπόλογους, υπεύθυνους και αύριο καταδικασμένους με ένα - δύο χρόνια φυλακή, ανάλογα την περίπτωση, ακόμη και αυτούς που συμμετέχουν σε μια διαδήλωση. Πράγμα που ούτε η χούντα είχε κάνει το 1971» τόνισε ο Γ. Ραγκούσης.
Ο Γ. Ραγκούσης κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «ψέματα» και «ψευδοαφήγημα» λέγοντας ότι «και σήμερα μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύσει μια συγκέντρωση», όπως έγινε με την συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια ή όταν έχουμε άφιξη ξένων ηγετών.
Υπενθύμισε ότι υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1991 που δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να απαγορεύσει μια συγκέντρωση και ότι το 2013 ο Νίκος Δένδιας έστειλε στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα 120, με βάση το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. έχει τη δυνατότητα, όταν 50 άτομα κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, να τους οδηγεί στο πεζοδρόμιο.

Αντιπαράθεση δικαιωμάτων από τη Ν.Δ.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης έφερε σε αντιπαράθεση το δικαίωμα της συνάθροισης απέναντι στο δικαίωμα της κοινωνικής ζωής και αρνήθηκε τη σχέση με τα χουντικά νομοθετήματα. Έκανε όμως το λάθος να μιλάει για πρόεδρο της συγκέντρωσης (όπως αναφέρει το χουντικό διάταγμα) και όχι για οργανωτή (όπως αναφέρει το νομοσχέδιο).
Στην ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής ο Φρόιντ λέει πως το λάθος, το ολίσθημα της γλώσσας, της γραφίδας κ.λπ. δεν αποτελούν τυχαία γεγονότα, αλλά την ανάδυση του ασυνειδήτου, σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Χ. Καστανίδης: Μόνος κριτής η αστυνομία; Αστειεύεστε;

Αντίθετος στο να αποφασίζει η αστυνομία για τη νομιμότητα μίας συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ο Γ. Καμίνης λέγοντας ότι «γενικά η ΕΛ.ΑΣ. στερείται επαγγελματισμού. Γίνεται πορεία 70 ατόμων και κλείνει όλο τον δρόμο. Γίνεται μία συγκέντρωση χιλιάδων και κλείνει το μετρό. Και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα χημικά».
«Πρέπει να υπάρξει νόμος που να σταθμίσει την προστασία της κοινωνικοοικονομικής ζωής και της δημόσιας τάξης με την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Έχουμε αναλογία μέσων προς σκοπό στο νομοσχέδιο; Αστειεύεστε; Ο μοναδικός κριτής για όλα είναι η αστυνομία. Αστειεύεστε;» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης.

ΚΚΕ: Αυτούσια μεταφορά από το 1971

«Το νομοσχέδιο επαναφέρει αυτούσια άρθρα του χουντικού διατάγματος του 1971. Αυτό είναι πασιφανές. Σε μερικές περιπτώσεις είναι αυτούσια μεταφορά» τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και πρόσθεσε:
«Η ‘καρδιά’ του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 19, που ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική ιδεολογία και πράξη αφού συστήνει Διεύθυνση Πρόληψης Βίας. Συνειδητά τσουβαλιάζεται ο ριζοσπαστισμός με άλλες μορφές βίας, όπως η ενδοοικογενειακή ή η ενδοσχολική βία. Συστήνεται Υπηρεσία που θα προωθεί την από-ριζοσπαστικοποίηση. Δεν μιλάμε για χουντικό νόμο μόνο, αλλά για φρέσκα κουλούρια».

ΜέΡΑ25: Μεταφέρετε Τραμπ -  Όρμπαν στην Ελλάδα

«Το δόγμα νόμος και τάξη έχει χρεοκοπήσει» υπογράμμισε η εισηγητής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου επισημαίνοντας στη Ν.Δ. ότι «μεταφέρετε στην ελληνική πραγματικότητα την πολιτική προίκα του  Όρμπαν και του Τραμπ». «Πιστεύαμε ότι θα επικρατούσε η νηφαλιότητα και ότι δεν θα καταλήγατε να ταυτιστείτε με τον ακροδεξιό λαϊκισμό, την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. και τα ακροδεξιά της βαρίδια» πρόσθεσε.

Αυταρχικός πυρήνας

«Ο πυρήνας της λογικής σας είναι ότι η άσκηση δικαιωμάτων εμπεριέχει εγκληματικές δράσεις. Το είπε ρητά ο εισηγητής σας» επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, με τον Βασίλη Καλαματιανό να εκτιμά ότι «φοβάστε τον λαό και τις αντιδράσεις του. Αφού ενισχύσατε αδιαφανώς τα ΜΜΕ με 20 εκατ., ανησυχείτε μπροστά στις λαϊκές διαμαρτυρίες».

Κώστας Πουλακίδας / Αυγή