ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Το βιβλίο “Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις” στην Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας

Η Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας μάς έχει συνηθίσει σε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με μια πολυσχιδή δραστηριότητα που αγγίζει πολλές πτυχές της πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της πόλης μας. Στις 25/6 στην ταράτσα της Λέσχης είχαμε τη ευκαιρία να παραστούμε στην παρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου με τίτλο «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις,..
Μεσοπόλεμος, Κατοχή, Δικτατορία, Μεταπολίτευση» (εκδόσεις Νότιος Άνεμος).
Ο Νάσος Μπράτσος σ’ αυτό το δεύτερο βιβλίο του συνεχίζει μια ερευνητική εργασία μοναδική στο είδος της παρουσιάζοντας τον αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο ως πεδίο αντίστασης απέναντι σε ανελεύθερα καθεστώτα. Ο συγγραφέας στην παρουσίασή του, με τη συνοδεία αρχειακού υλικού, φώτισε άγνωστες πτυχές μιας χρονικής διαδρομής από τον μεσοπόλεμο και την επώαση του φασισμού στη χώρα μας, την κατοχή, τη χούντα, έως τη μεταπολίτευση. Με ιστορικές αναφορές μάς ξενάγησε σ’ έναν ξεχασμένο αθλητισμό, των λαϊκών τάξεων, των εργατικών σωματείων και της νεολαίας που βιώνουν το ποδόσφαιρο σαν παιχνίδι, που διασκεδάζουν μαζί του, αντιστέκονται σε ολοκληρωτισμούς, παράγουν πρότυπα ενός άλλου τρόπου ζωής, όπου η φτώχια συνάδει με την τιμιότητα, την περηφάνια και την ελευθερία.
Στην παρουσίαση συμμετείχε και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης που με λόγο αυθόρμητο, αφοπλιστικό, ανέπτυξε τη δική του οπτική για το ποδόσφαιρο, ενός χώρου που όπως είπε η Αριστερά δεν το έχει ερευνήσει δεν έχει εμβαθύνει στη μοναδική του δυνατότητα να είναι ένα άθλημα που συγκινεί τα πλήθη, που αγγίζει ανθρώπους και ειδικότερα τις λαϊκές τάξεις.
Ο Ν. Μάλλιαρης αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών), στην πέρα από κόμματα συνδικαλιστική του δράση, στη νοοτροπία των μεγάλων αθλητών μιας άλλης εποχής με αξίες και κύρος. Ο ομιλητής προσέγγισε το ποδόσφαιρο από μια άλλη διάσταση αυτήν που βρίσκεται στον αντίποδα της σημερινής εποχής των οπαδικών στρατών και της βίας, των επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από το ποδόσφαιρο, μίλησε ουσιαστικά για ένα ποδόσφαιρο που ενώνει παρά διχάζει.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που έδωσε τη δυνατότητα στους ομιλητές να αναφερθούν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης /ionianet