ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020

Το άνοιγμα των συνόρων και η γκάφα με την Τουρκία

Από γκάφα σε γκάφα οδηγείται το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή τη φορά, με φόντο τον Έβρο, με μία εντελώς αψυχολόγητη κίνηση, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε πως από 1η Ιουλίου, η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα της για την Τουρκία, μέσω τόσο του τελωνείου των Κήπων όσο και των Καστανεών.
Ιδιαίτερα η αναφορά στις.. Καστανιές, όπου, πριν ακριβώς 4 μήνες ο Έβρος, η Ελλάδα και η Ευρώπη δέχθηκαν εκατοντάδες «απόπειρες εισβολής» από υποκινούμενους μετανάστες και εγκάθετους του καθεστώτος Ερντογάν (σύμφωνα με τη ρητορική της ΝΔ –και όχι μόνο-, κεντρικά και τοπικά) προκάλεσε αρχικά σοκ και στη συνέχεια προβληματισμό και αγανάκτηση σε φορείς.
Η ανακοίνωση της Δευτέρας όχι απλώς είναι προβληματική, αλλά εξωφρενική, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει επισκέπτες από Τουρκία, τουλάχιστον ως τις 15/7. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, τα κράτη – μέλη κατέληξαν σε μία προσυμφωνία, αναφορικά με τις προτεινόμενες χώρες, με τις οποίες θα ανοίξει η Ευρώπη τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου.
Η Τουρκία, φυσικά, δεν ήταν στη λίστα, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι στη γείτονα μοιάζουν να έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, καθιστώντας τη ως μία μη ασφαλή χώρα. Ειδικότερα, η ανακοίνωση ότι ανοίγει το τελωνείο στις Καστανιές έρχεται λίγες μέρες μετά την περιοδεία Μπορέλ και Δένδια στην περιοχή και τα μηνύματα που έστειλαν οι δύο πλευρές στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, θα περίμενε κανείς πως θα υπήρχε μία συνέπεια στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης…
Τουναντίον, όμως, η ανακοίνωση έπεσε σαν «βόμβα» και σήκωσε πολλή «σκόνη». Καταρχάς, φορείς του Έβρου, όπως ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος ζήτησαν μέσω των social media την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης για τις Καστανιές. Ακολούθησαν αναρτήσεις και σχόλια από κατοίκους της περιοχής, άκρως επικριτικά για την κυβέρνηση και με πολλά υπονοούμενα, που συνέδεαν την ανακοίνωση Πέτσα με πιθανά ‘ανταλλάγματα’ που συμφώνησαν οι Μητσοτάκης-Ερντογάν στην πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία.
Καθώς οι ώρες περνούσαν και η ανακοίνωση δεν ανακαλούνταν επισήμως, «πυροσβεστικό» ρόλο προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να αναλάβουν διάφορα «γαλάζια» ΜΜΕ και μικροστελέχη. «Η ανακοίνωση για Καστανιές έγινε κατά λάθος» (κάτι που μοιάζει πειστικό, ως ένα βαθμό, μια που ο κ. Πέτσας μας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, και για το ‘άνοιγμα’ από 1η Ιουλίου της εδώ και μέρες ανοικτής Νυμφαίας…) «θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση», «αναμένουμε τις λίστες της ΕΕ» (τότε προς τι η πρεμούρα των χθεσινών ανακοινώσεων; ).
Οι λίστες της ΕΕ ανακοινώθηκαν νωρίς σήμερα (Τρίτη) το μεσημέρι, ενώ μόλις το βράδυ, με ανακοίνωσή του, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους».
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί οι χθεσινές ανακοινώσεις να τροποποιήθηκαν μετά τις αντιδράσεις, ωστόσο η αναστάτωση και το φιάσκο θα μείνουν για καιρό στη μνήμη μας…
Αντώνης Τελόπουλος / EφΣυν