ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

Περάστε για το χαρτί της απόλυσης

Η Α.Κ., εργαζόμενη σε πολυκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, έφτασε χθες το πρωί αγχωμένη αλλά ακριβής στη θέση της, μολονότι έχασε πολλά πολύτιμα λεπτά μέσα στο λεωφορείο, στον αδιάβατο Μεγάλο Περίπατο. Αφού ολοκλήρωσε το ωράριό της, ο προϊστάμενος την ενημέρωσε με ψυχρή ευγένεια ότι απολύεται και της παρέδωσε την καταγγελία σύμβασης, που προφανώς ήταν..
έτοιμη από την προηγουμένη.
Οπως αντιλήφθηκε εκ των υστέρων, η ίδια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε αρκετές και αρκετούς συναδέλφους της στο ίδιο πολυκατάστημα. Και το ίδιο ίσχυσε για εκατοντάδες εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και την εστίαση που μαζί με τον «καλό μήνα» πήραν και τα χαρτιά της απόλυσης.
Για τους περισσότερους έληγε η περίοδος των 45 ημερών απαγόρευσης των απολύσεων που ίσχυε για όσους είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής στη διάρκεια της μεγάλης καραντίνας.
Ανάλογη τύχη περιμένει χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία επιλέγουν να μην ανοίξουν. Οσο προχωρεί ο Ιούλιος, οι απολύσεις και η εκτίναξη της ανεργίας θα αποτυπώνονται σε εφιαλτικούς αριθμούς, ακόμη και αν συντελεστεί ένα μικρό θαύμα και έχουμε μια ελπιδοφόρα αύξηση τουριστών από το εξωτερικό που θα διασώσει ένα μέρος της σεζόν.
Η κυβέρνηση γνωρίζει το τσουνάμι απολύσεων που έρχεται. Γνωρίζει ότι το ντόμινο μείωσης των εισοδημάτων, της εσωτερικής ζήτησης και της συνακόλουθης κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων θα καταλήξει σε μια τεράστια κρίση απασχόλησης.
Γνωρίζει επίσης ότι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με το οποίο υποτίθεται ότι θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, κινδυνεύει να αποδειχθεί κυριολεκτικά «ΣΥΝ-ΑΝΕΡΓΙΑ», όπως χλευάστηκε.
Οι επιχειρήσεις το «σνομπάρουν», ξέροντας ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει ακόμη πιο ελκυστική την επιδότηση της μερικής απασχόλησης με περικοπή μισθού: επιδοτώντας πιο γενναιόδωρα τους εργοδότες και παρέχοντάς τους άπλετες «ελευθερίες» να κάνουν τους εργαζόμενους «λάστιχο».
Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη μοιάζει να κινείται με άγνοια κινδύνου, κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού. Τα μπερδεμένα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα είναι και ανεπαρκή και κοινωνικά μεροληπτικά και λανθασμένα. Το να το πληρώσει πολιτικά είναι δικό της πρόβλημα, το να προκαλέσει όμως μια νέα, τεράστια κοινωνική κρίση είναι δικό μας πρόβλημα.
ΕΦ.ΣΥΝ.