ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

O αόρατος προστάτης του Σωκράτη Γκιόλια

Ο Γκιόλιας αναδείχτηκε στη σχολή δημοσιογραφίας Μάκη Τριανταφυλλόπουλου - Θέμου Αναστασιάδη και ακολούθησε τον δεύτερο όταν χώρισαν οι δρόμοι των δύο πρώην συνεταίρων. Δικό του δημιούργημα ήταν το μπλογκ «troktiko», το οποίο απέκτησε μεγάλη επισκεψιμότητα. Τα νέα στοιχεία για την υπόθεση δεν είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας. Φέρουν τη σφραγίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου και επομένως.. η αξιοπιστία τους είναι ασφαλώς δύσκολο να αμφισβητηθεί.
Πρόκειται για την Απόφαση 305/2019 του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο συγκροτήθηκε από τους δικαστές Αγγελική Αλειφεροπούλου, αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου, Δημήτριο Γεώργα και Γρηγόριο Κουτσοκώστα - εισηγητή, Αρεοπαγίτες, με την παρουσία και του αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Καραγιάννη και της γραμματέως Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου.
Σημειώνουμε την παρουσία στη σύνθεση της κυρίας Αλειφεροπούλου, η οποία ήδη έχει αναδειχτεί πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Το Συμβούλιο εξέτασε την πρόταση αναίρεσης σε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (1037/2018) και κατέληξε στην απόρριψή της.
Η απόφαση αυτή έχει αναρτηθεί προ πολλού στον επίσημο ιστότοπο του Αρείου Πάγου και περιλαμβάνει ορισμένες εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες. Βέβαια, σύμφωνα με την πάγια αρχή του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο κείμενο της απόφασης δεν αναφέρονται τα ονόματα παρά μόνο τα αρχικά των εμπλεκομένων προσώπων, αλλά οι ιδιότητές τους που αναφέρονται δεν μας δυσκολεύουν να τα εντοπίσουμε. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο αναφερόμενος ως «Σ. Γ.» είναι ο Σωκράτης Γκιόλιας, εφόσον αναφέρεται ότι πρόκειται για δημοσιογράφο, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 19.7.2010.
Αλλά και ο κατηγορούμενος «Ε. Σ.», τον οποίο αφορούσε το βούλευμα, το οποίο τελικά δεν αναιρέθηκε, δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Πρόκειται για τον γνωστό αξιωματικό Εμμανουήλ Σφακιανάκη, ο οποίος κατά τον χρόνο που αναφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν πράγματι «Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ως Τμηματάρχης του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».
Ο κ. Σφακιανάκης είχε παραπεμφθεί με βούλευμα να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με την κατηγορία της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας. Αυτό το βούλευμα επιχείρησε να αναιρέσει ο εγκαλούμενος, αλλά ο Αρειος Πάγος το επικύρωσε με μια απόφαση που περιέχει εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για τις σχέσεις μεταξύ Γκιόλια και Σφακιανάκη.
Οπως ανέφερε  δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Σφακιανάκη, η πράξη για την οποία κατηγορείται ο εντολέας του είναι ανέγκλητη, εφόσον έχει απαλειφθεί από τον νέο Ποινικό Κώδικα. Αλλά εδώ μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο των διαπιστώσεων, τις οποίες επικυρώνει η απόφαση του Αρείου Πάγου.
Το πρώτο ερώτημα που γεννάται εξαρχής είναι πώς αυτή η υπόθεση έμεινε στο σκοτάδι τόσον καιρό. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 19.9.2018, ενώ η απόφαση εκδόθηκε στις 15.2.2019. Εχει περάσει δηλαδή πάνω από χρόνος. Προφανώς το περιεχόμενό της είναι δυσκολοχώνευτο για πολλούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης.

- από εκτενές ρεπορτάζ του Δημήτρη Ψαρρά σην Εφημερίδα των Συντακτών (04.7.2020) - περισσότερα ΕΔΩ