ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τον λογαριασμό της πανδημίας

ΛΑΕ: Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων – συνταξιούχων – Ανέργων

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης, που ξεκίνησαν από το Σικάγο το 1886 για τη διεκδίκηση του 8ωρου και συνεχίζονται ακατάπαυστα μέχρι σήμερα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στην κάθε είδους καταπίεση, στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.
Είναι η κορυφαία αγωνιστική.. επέτειος των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος. Μία μέρα απολογισμού των αγώνων του χθες και σχεδιασμού των αγώνων του σήμερα και του αύριο για τα εργατικά δικαιώματα. Είναι μέρα αλληλεγγύης των εργατών όλου του κόσμου και απόδοσης τιμής στους ήρωες/δες της εργατικής τάξης που έπεσαν θύματα στους σκληρούς ταξικούς αγώνες για τα εργατικά συμφέροντα.
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και τους ανέργους στον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μας να είναι τα κύρια θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Η πανδημία αφήνει πίσω της εκατομμύρια ασθενείς και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε όλο τον πλανήτη.
Από την άλλη μεριά τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν αφήνουν πίσω τους μια σειρά από σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι μια άλλη κατάσταση από ότι έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα και το κρίσιμο θέμα είναι το ποιο θα είναι το πακέτο μέτρων, που θα εφαρμοστεί και ποιοι θα πληρώσουν τα βάρη της κρίσης.
Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η πάλαι ποτέ κραταιά Δύση στοχεύει να χρησιμοποιήσει τα ίδια αντεργατικά εργαλεία του πριν και μετά την πανδημία.
Τηρουμένων των αναλογιών η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αποφάσεις της ήταν άλλη μια φορά εκτός τόπου και χρόνου, εκτός των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών που προέκυψαν και καθορίστηκαν με βάση τις ανάγκες του Ευρώ και των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης.
Ανάλογα αντιμετωπίστηκε η κατάσταση και στη χώρα μας. Η μοναδική μέριμνα για το σύνολο του εργατικού δυναμικού που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρέθηκε σε καθεστώς μερικής ή ολικής αναστολής της εργασίας ήταν ένα επίδομα μακριά από τις ανάγκες και αυτό όχι για όλους αφού αποκλείστηκαν από τη χορήγησή του μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, οι αγρότες, οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι επιστήμονες και μεγάλο μέρος των μικροεπαγγελματιών.
Το ίδιο διάστημα είχαμε μαζικές απολύσεις, είχαμε αναστολή συμβάσεων εργασίας, είχαμε περιορισμό βασικών και στοιχειωδών εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Όλα δείχνουν ότι κυβερνητική κατεύθυνση είναι τα μέτρα που πάρθηκαν ως προσωρινά να γίνουν μόνιμα.
Όλα δείχνουν ότι κατεύθυνση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά όλου του μνημονιακού κατεστημένου είναι η συνέχιση των πολιτικών φτωχοποίησης του Λαού και της συνεχιζόμενης εποπτείας των δανειστών.
Εμείς θεωρούμε ότι τώρα που είμαστε στην αρχή της άρσης των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας είναι η ώρα για να σηκωθούμε και να απαιτήσουμε μια άλλη πορεία προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού.
Ένα φιλολαϊκό προοδευτικό πρόγραμμα που θα ξεκινάει με τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, των δομών και υποδομών, των επιχειρήσεων στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, την ενίσχυση του ΕΣΥ, την επίταξη του ιδιωτικού συστήματος υγείας.
Ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, που θα στηρίζει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα λαϊκά εισοδήματα, τις θέσεις εργασίας, τη δημόσια υγεία, την παιδεία, την πρόνοια. Ένα πρόγραμμα, που θα έλθει σε σύγκρουση με τις συνεχιζόμενες μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και τον ευρωμονόδρομο, που στο επίκεντρό του θα έχει τις κοινωνικές αναγκαιότητες.
Σήμερα συνεχίζεται η αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου όλων χωρίς εξαίρεση των αριστερών δυνάμεων ή τουλάχιστον σε πρώτη φάση συντονισμού της δράσης τους, που θα προωθήσει τους παραπάνω στόχους, θα εμπνεύσει νέους αγώνες και θα δώσει νέα ελπίδα στο λαό.
Η ΛΑΕ καλεί τους εργαζόμενους να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ιδιαίτερα σήμερα που κυβέρνηση και εργοδοσία αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσουν ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων και που το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να φορτώσουν για άλλη μία φορά τις συνέπειες και τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους στο λαό και τη νεολαία.
Να διεκδικήσουν ισχυροποίηση του δημόσιου τομέα υγείας με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ουσιαστική οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων, μέτρα προστασίας από την πανδημία στους χώρους εργασίας, αλληλεγγύη στις ευπαθείς ομάδες, υπεράσπιση εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Να αγωνιστούν για ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη.