ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Odysseus Awards 2020: Διάκριση για την ταινία του Θωμά Σίδερη

Η ταινία "Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο", σε σενάριο και σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, απέσπασε την ειδική τιμητική διάκριση της κριτικής επιτροπής στα βραβεία Odysseus Awards 2020, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, που ανακοινώθηκαν χθες.
Η ταινία είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους,..
παραγωγής 2020, που εξιστορεί την μακραίωνη πορεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, του αρχαιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος του Ελληνισμού, μέσα από γραπτά τεκμήρια και με τη ματιά των δασκάλων και μαθητών της το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Παράλληλα, είναι μία τοπογραφία της Κωνσταντινούπολης των δεκαετιών 1950 και 1960 με άμεσες αναφορές σε όσα γλύκαναν αλλά και πλήγωσαν τις ψυχές των Ρωμιών της Πόλης, όπως τα Σεπτεμβριανά του 1955 και οι απελάσεις του 1964. Στην ταινία ενσωματώνεται σπάνιο κινηματογραφικά υλικό από βρετανικά και γαλλικά αρχεία και για πρώτη φορά έρχεται στο φως το αρχείο του Αιμίλιου Κομβόπουλου.
Η ταινία συνδέει την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή Σχολή με το Φανάρι και την πνευματική και πολιτιστική ζωή της Πόλης, παράλληλα με τις εξελίξεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Τούρκος καθηγητής Ιστορίας Ελτσίν Ματζάρ και ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Πασχάλης Κητρομηλίδης. Την επιστημονική επιμέλεια έχει ο Σταύρος Ανεστίδης, ιστορικός και ερευνητής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο συνθέτης Νίκος Γράψας και το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύουν οι Δυνάμεις του Αιγαίου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς
Ήχος: Κώστας Αδάμ