ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Οι Ελληνες πετάνε από τη χαρά τους ή πώς η προπαγάνδα κάνει παπάδες…

του Γιώργου Καρελιά

Η διαπίστωση δεν είναι σημερινή, ισχύει μετά την 7η του περασμένου Ιουλίου: η καλύτερη επίδοση της σημερινής κυβέρνησης είναι στον τομέα της επικοινωνίας. Ο στρατός των συμβούλων, που παρεπιδημεί τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα υπουργεία, κάνει καλή δουλειά. Δικαιολογούν το μισθό τους και..
με το παραπάνω. Η κυβερνητική προπαγάνδα κάνει παπάδες.
Τις τελευταίες μέρες κόντεψαν να μας πείσουν ότι όλως τυχαίως η Πρωτοψάλτη με το φορτηγό του Δήμου βρέθηκε έξω από το Μαξίμου κι έτσι ο Μητσοτάκης -πάλι όλως τυχαίως- βγήκε έξω για να χειροκροτήσει.
Αλλά αυτό είναι πταίσμα, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Όπως πάει η δουλειά, σε λίγο θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι τόσο καλή γύρω μας που άσπρα πουλάκια πετούν και κελαηδούν «τι χαρά, τι χαρά τραλαλά, τραλαλά» ή έστω «πάμε στον Αδωνι για καφέ».
Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα μια έρευνα με τίτλο «Πώς ζουν οι Ελληνες στην πανδημία».΄Οποιος διάβασε την παρουσίαση που έκαναν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης(και η κρατική ΕΡΤ) μπορεί και να πίστεψε αυτά με τα άσπρα πουλάκια. Εκλιναν τη λέξη «αισιοδοξία» σε όλες τις πτώσεις.
Είναι γνωστό, βεβαίως, ότι οι έρευνες διαβάζονται με πολλούς τρόπους. Αν θέλεις να (ξανα)πείς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκίζει, παίρνεις τον πίνακα με τα συναισθήματα και βγάζεις το βαρύγδουπο συμπέρασμα ότι, σε πείσμα όσων συμβαίνουν, οι Ελληνες «είναι αισιόδοξοι». Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Και για να είναι αληθινό, πρέπει να κρύψεις ή να «θάψεις» τα άλλα στοιχεία της έρευνας. Που λένε ότι οι Ελληνες φοβούνται για την εργασία τους (την οποία πολλοί ήδη έχουν χάσει), την προσωπική τους οικονομική κατάσταση και τη γενική κατάσταση της οικονομίας. Ας δούμε τα στοιχεία.
Πρώτον, η αισιοδοξία: το 26,5%(ως πρώτη αναφορά) και το 39,8% (συνολικές αναφορές) δήλωσε ότι διακατέχεται από αυτό το (συν)αίσθημα. Προσοχή, ούτε κάν οι μισοί Ελληνες δεν δηλώνουν αισιόδοξοι, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη προπαγάνδα να προβάλει το αντίθετο.
Δεύτερον, το 84,3% των ερωτηθέντων περιμένει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και το 57,9% στην προσωπική οικονομική κατάσταση του καθενός.
Τρίτον, μαύρες είναι οι προβλέψεις για τον κόσμο της εργασίας. Το 45,8% πιστεύει ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δουλειά του. Το 41% ότι έχει ήδη μείωση εισοδήματος. Και το 11,4% ότι έχασε τη δουλειά του τον τελευταίο μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι 100 χιλιάδες νέοι άνεργοι προστέθηκαν στον συνολικό αριθμό των ανέργων.
Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στην έρευνα και στην ανάλυσή της, αλλά υποβαθμίζονται ή εξαφανίζονται, ώστε να κυριαρχήσει το (έτσι κι αλλιώς μειοψηφικό) ποσοστό εκείνων που δηλώνουν «αισιόδοξοι». Διότι αυτό βολεύει την πανταχού παρούσα, τα πάντα πληρούσα και μονίμως παραπλανώσα κυβερνητική προπαγάνδα.
Γιατί ξέρουν ότι, κατά βάθος, μπορεί να ισχύει αυτό που έχει πει ο παλιός Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ: «Τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μη μπορούν να χειροτερέψουν».
ΥΓ: Ολόκληρη η έρευνα εδώ για όσους δεν μένουν μόνο στα επιφαινόμενα 

- το κείμενο του Γ. Καρελιά είναι από το ieidiseis.gr