ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 28 Απριλίου 2020

The Blues: Piano Blues – Το μουσικό ντοκιμαντέρ του Κλιντ Ίστγουντ στην ΕΡΤ1

Η σειρά ντοκιμαντέρ «The Blues» είναι μια παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε. Πρόκειται για επτά ταινίες από επτά μεγάλους σκηνοθέτες: Βιμ Βέντερς, Μάρτιν Σκορσέζε, Κλιντ Ίστγουντ, Μάικ Φίγκις, Τσαρλς Μπουρνέτ, Μαρκ Λεβίν, Ρίτσαρντ Πιρς.
Ένας λυρικός συνδυασμός από αυθεντικές εκτελέσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό, ξεκινάει με το ταξίδι από την Αφρική προς το..
Δέλτα του Μισισίπι -όπου η μουσική εξελίχθηκε από τις κραυγές των σκλάβων στους αγρούς, από τα τραγούδια της δουλειάς και τους θρησκευτικούς ύμνους των σκλάβων- και στη συνέχεια ταξιδεύει μέχρι τον ποταμό Μισισίπι στις συναντήσεις τους, στα πάρτι στα σπίτια και στα στούντιο του Μέμφις και του Σικάγο. Η πορεία της κορυφώνεται όταν αυτό το αφρο-αμερικάνικο είδος μουσικής αγκαλιάζεται από μουσικούς και απλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ο σκηνοθέτης (και πιανίστας) Κλιντ Ίστγουντ («Play Misty for Me», «Bird», «Unforgiven»), διερευνά το γνωστό πάθος του για τα πιάνο-μπλουζ, χρησιμοποιώντας έναν θησαυρό από σπάνια ιστορικά βίντεο, εκτός από συνεντεύξεις ζωντανών θρύλων, όπως οι: Pinetop Perkins, Jay McShann, Dave Brubeck και Marcia Ball.
Ο Ίστγουντ σημειώνει: «Τα μπλουζ ήταν πάντα μέρος της μουσικής μου ζωής και το πιάνο έχει ένα ξεχωριστό μέρος, αρχίζοντας από τη στιγμή που η μητέρα μου έφερε στο σπίτι όλα τα αρχεία του Fats Waller και η μουσική πάντα έπαιζε πάντα σπουδαίο ρόλο στις ταινίες μου. Το ντοκιμαντέρ αυτό όμως, μου δίνει την ευκαιρία να κάνω μια ταινία που συνδέεται πιο άμεσα με το θέμα της μουσικής».
«The Blues: Piano Blues»
(Μπλουζ: Πιάνο Μπλουζ)

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, στη 01:00 - ΕΡΤ1
Μουσικό ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Γερμανίας-Αγγλίας 2003.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Κλιντ Ίστγουντ.
Παραγωγή: Mάρτιν Σκορσέζε.