ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Από 4 Μαΐου τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία

Για την επάνοδό του σε πλήρη λειτουργία ετοιμάζεται το σύστημα δημόσιας υγείας, με τα δημόσια νοσοκομεία να καλούνται να σηκώσουν πλέον και το βάρος των τακτικών και επειγόντων περιστατικών καθώς και τα περιστατικά λόγω του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, και όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, από την ερχόμενη Δευτέρα.. 4 Μαΐου τα δημόσια νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά στην κανονική λειτουργία τους με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.
«Οι στόχοι μας είναι δύο: Να είναι σε ετοιμότητα το σύστημα υγείας σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να επιστρέψει το σύστημα σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Δεδομένου ότι τα τα χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία είχαν ανασταλεί από τα μέσα Μαρτίου, αντιλαμβάνεται κάποιος τον όγκο των περιστατικών που θα κληθούν να διαχειριστούν οι αρμόδιοι, διοικητικοί και υγειονομικοί, σε κάθε νοσοκομείο.

Mε κλινικές ετοιμότητας για ασθενείς με κορωνοϊό όλα τα νοσοκομεία

Ωστόσο, σε αυτό το νέο, πρωτόγνωρο και για το σύστημα υγείας, περιβάλλον που οριοθετείται από την πανδημία, όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα διαθέτουν πλέον κλινικές ετοιμότητας για ασθενείς με κορωνοϊό.
Τα νοσοκομεία Αναφοράς κορωνοϊού θα συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Αγία Βαρβάρα» και «ΝΙΜΤΣ» παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.
Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων θα συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Οι ΜΕΘ για ασθενείς με λοίμωξη covid-19 που έχουν αναπτυχθεί παραμένουν σε ετοιμότητα, αλλά θα συνεχιστεί η ενίσχυσή τους. Θα αναπτυχθούν νέες κλίνες που θα προστεθούν στις περίπου 300 που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα.
Επιπλέον, στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μονάδες αποκλειστικά για covid-19.

Σημαντικές κινήσεις έχουν γίνει για την εξασφάλιση της δυνατότητας διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε σε αυτό το δίκτυο των Εργαστηρίων Αναφοράς και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Στόχος απώτερος να είναι εφικτός και άμεσος ο έλεγχος των πληθυσμιακών ομάδων σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς ενώ τα ταχεία τεστ (rapidtests) ανίχνευσης του ιού αξιολογούνται.
Η επιτροπή Ειδικών (Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας) θα συνεχίσει να συνεδριάζει. Κομβικές απο επιστημονικής πλευράς θεωρείται το επιδημιολογικό και το ερευνητικό έργο των Ελλήνων επιστημόνων.
Τέλος, οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας θα συνεχίζουν να παρέχονται (πχ. λειτουργία γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης)

Οι νέοι κανόνες υγιεινής

Ο υφυπουργός Υγείας επισήμανε πως οι νέες συνήθειες σε ό,τι αφορά την προστασία μας από τυχόν μόλυνση πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. «Πρέπει να αποτελέσουν κανόνα προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα.
Οι τρεις νέοι κανόνες που καλούνται να εφαρμόσουν με θρησκευτική ευλάβεια οι πολίτες είναι οι εξής:
-Η υγιεινή των χεριών (τακτικό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού)
-Αναπνευστική υγιεινή (χρήση καλύμματος ή μάσκας όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός)
-Η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ 2 ατόμων .