ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Παράνομη, άδικη και εκδικητική η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη

Με μια προκλητική ανακοίνωση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέδωσε σε «λόγους ομαλής λειτουργίας» των φυλακών Κορυδαλλού «και στο πλαίσιο εφαρμογής έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό» την κατεπείγουσα μεταγωγή του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη στις φυλακές Γρεβενών. Μια μεταγωγή παράνομη που βασίστηκε σε..
«αξιόπιστες πληροφορίες» και διατάχθηκε από τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, χωρίς να προηγηθεί απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, αφού η Σοφία Νικολάου έκανε χρήση ειδικού άρθρου που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό ή στον γεν. γραμματέα να αποφασίσουν μεταγωγή λόγω κινδύνου ζωής, δημόσιας τάξης, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών.
Η εκτός ορίων δικαίου απόφαση παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές, όταν η στοχοποίηση και η εκδικητικότητα του κράτους κρύβονταν πίσω από παρόμοιες «πληροφορίες». Δημιουργεί παράλληλα σοβαρά ερωτήματα για το πώς αντιλαμβάνεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την έννοια του σωφρονισμού, όταν επιλέγει να εκδικηθεί έναν νέο άνθρωπο που καταβάλλει επί σειρά ετών τεράστιο αγώνα μέσα από τη φυλακή για να είναι σήμερα αριστούχος τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του EKΠΑ.
Και ενώ κάθε ώρα που περνάει είναι κρίσιμη για τον κρατούμενο ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας και είναι αποφασισμένος, παρά την ήδη επιβαρυμένη υγεία του, να φτάσει μέχρι τέλους, διεκδικώντας την επιστροφή του στον Κορυδαλλό για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι η υγεία του παρακολουθείται και πως οι σπουδές του θα συνεχιστούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την πολυήμερη απεργίας πείνας και δίψας που έκανε ο Β. Δημάκης το 2018 και με την οποία κατάφερε να είναι μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας έχοντας φυσική παρουσία στο αμφιθέατρο με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι). Οσο για τη δικαιολογία ότι η μεταγωγή έγινε στο πλαίσιο μέτρων περιορισμού της πανδημίας, μόνο φαιδρή μπορεί να χαρακτηριστεί αν αναλογιστεί κανείς ότι για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση όλων των μεταγωγών.
Εκτός αν η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, αφού συναντήθηκε με τον Β. Δημάκη και συζήτησε μαζί του το αίτημα του ίδιου και συγκρατουμένων του για αποσυμφόρηση της φυλακής, αποφάσισε να εφαρμόσει την αποσυμφόρηση του Κορυδαλλού στέλνοντας νύχτα άντρες των ΕΚΑΜ στον Κορυδαλλό για να απομακρύνουν μόνο τον Δημάκη.

- από εκτενές ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών (ολόκληρο ΕΔΩ)