ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Πανευρωπαϊκή δράση κατά των fake news


Tα πνευματικά δικαιώματα, το φαινόμενο της παραπληροφόρησης, η θέση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA) στα διεθνή ΜΜΕ, το σημερινό τοπίο στα Mέσα Ενημέρωσης και τί θα μπορούσε η Συμμαχία να κάνει περισσότερο για τα μέλη της, ήταν μερικά από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών στο διοικητικό συμβούλιο της..
Συμμαχίας που συγκλήθηκε για πρώτη φορά, μετά το συνέδριο της Βαρσοβίας, στο Αμβούργο.
Οικοδεσπότης ήταν ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πέτερ Κροπς, υπό τη φιλοξενία του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) και με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Άλεξ Τζιμπόι και των μελών, του προέδρου και γενικού διευθυντή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Μιχάλη Ψύλου και του γενικού διευθυντή του Πρακτορείου Ειδήσεων της Τσεχίας CTK Γίρι Μάιστρ.
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να εργαστεί στο να αποσαφηνίσει καλύτερα το περιβάλλον που τα πρακτορεία ειδήσεων πρέπει να αντιμετωπίσουν σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο, παρακολουθώντας μια σειρά από θέματα κλειδιά όπως την τεχνητή νοημοσύνη, την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων (copyright), τις ψευδείς ειδήσεις (fake news), τις σχέσεις μεταξύ των χωρών και άλλων ενδιαφερομένων.
Το προεδρείο απεφάνθη επίσης υπέρ της συγκρότησης μιας ομάδας εργασίας για την πρακτική εφαρμογή των οδηγιών σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτή η ομάδα εργασίας θα εφοδιάσει τα μέλη του EANA με την τεχνογνωσία αλλά και με προτάσεις για τους τρόπους να επωφεληθούν από τις μελλοντικές οδηγίες.
Επιπλέον, θα συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας για την παραπληροφόρηση, που θα οριστεί και θα ξεκινήσει να εργάζεται μετά το συνέδριο της Άνοιξης.
Το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA) θα διεξαχθεί το διάστημα 3ης και 5ης Απριλίου, στο Βερολίνο, υπό τη φιλοξενία του DPA, με τίτλο «Οι ευκαιρίες για τα πρακτορεία ειδήσεων στη μάχη κατά των fake news».
Άλλες δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις αφορούν την αύξηση της παρουσίας του ΕΑΝΑ μεταξύ των ενδιαφερόμενων για τα media και το περιβάλλον που σχετίζεται με τα ΜΜΕ μέσω του στρατηγικού branding και η οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για δημοσιογράφους από τα μέλη της συμμαχίας.