ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Διαδήλωση για το δημοσιογραφικό απόρρητο

Δεκάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Μαδρίτη έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, υπερασπιζόμενοι το δημοσιογραφικό απόρρητο, με αφορμή την κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών δύο συναδέλφων τους που ερευνούσαν υπόθεση διαφθοράς.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως..
«χωρίς δημοσιογραφία δεν υπάρχει δημοκρατία» και κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «το δικό μας επαγγελματικό απόρρητο είναι το δικό σας δικαίωμα στην ενημέρωση» (φωτό), οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τις κατασχέσεις που έγιναν την Τρίτη στην Πάλμα δε Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες.
Ένας δικαστής διέταξε την κατάσχεση των κινητών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαφόρων εγγράφων που είχαν στην κατοχή τους δύο δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ και εργάζονται για το πρακτορείο Europa Press και την εφημερίδα Diario de Mallorca. Ο δικαστής διεξάγει έρευνα για τη διαρροή στον Τύπο μιας έκθεσης της αστυνομίας, στο πλαίσιο ενός σκανδάλου διαφθοράς στις Βαλεαρίδες. Στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται ένας διαχειριστής νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που φέρεται ότι έχαιρε της προστασίας ντόπιων αστυνομικών και πολιτικών.
Ο δικαστής με την εντολή του ζήτησε να εξεταστεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία και τα μηνύματα που αντάλλασσαν στο WhatsApp και σε άλλα δίκτυα οι δύο δημοσιογράφοι.
Δημοσιογραφικές ενώσεις, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα κατήγγειλαν την παραβίαση του δημοσιογραφικού απορρήτου, η οποία προστατεύεται από τον νόμο.